28 listopada 2013

PRO BODY - CHLEBKI ZIARNISTE

Witam.
Opowiem dziś o chlebkach Pro Body. Od bardzo dawna unikam pieczywa pszennego, jadam zazwyczaj pieczywo z mąki żytniej lub razowej. Osobiście kilka razy w miesiącu piekę bułeczki z dużą zawartością ziaren. Chlebki Pro Body zwróciły moją uwagę i zapragnęłam ich skosztować.
 Dzięki firmie Pro Body miałam okazję poznać ich smak. Chlebki otrzymałam idealnie zabezpieczone. Nie były wyschnięte, zgniecione: wyglądały tak gdybym je przed chwilą kupiła w sklepie. Poleżały z trzy dni i uznałam, że należy je skonsumować. Po rozkrojeniu trzymały się bardzo dobrze. Na kolejny dzień nie zmieniły swojej struktury, smaku. 
ProBody jest to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o obniżonej zawartości węglowodanów. Ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami.

Pieczywo to  zawiera około 90% mniej węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
ProBody to pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!  Dzięki temu ProBody pasuje do nisko węglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.
Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi! Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!  Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!
MOIM ZDANIEM
W przesyłce otrzymałam dwa "bochenki" o różnych kształtach. Jeden kwadratowy drugi okrągły. Bardzo sumiennie były obsypane różnymi ziarnami i nasionami. Wizualnie wyglądały bardzo smakowicie.
 Dużą zaletą jaką dało się zauważyć to, że ich żywotność w porównaniu z pieczywem, które kupuje się na co dzień jest dłuższa. Nie zawierają  konserwantów. Chleb ten zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
Własności odżywcze ProBody wynikają z innowacyjnej formuły mieszanki w skład której wchodzi m.in.: mąka sojowa, pełnoziarnista mąka orkiszowa, białko pszeniczne, siemię lniane, śruta sojowa, nasiona słonecznika, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne i zakwas z pełnego ziarna orkiszu.
SKŁAD
Skład ProBody, mnie bardzo zadowolił znajdują się w nim:

białko pszenne, mąka sojowa, śruta sojowa,

składniki pełnoziarniste: pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, zakwas z pełnego ziarna pszenicy orkisz, 

nasiona: siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona słonecznika, sezam,

błonnik jabłkowy, otręby pszenne.
W smaku pieczywo to jest wyborne. Pomimo "przerażającego  zdrowego składu" nie którym może się wydać, że smak może być dziwny.  Ale tak nie jest. Mieszanka składników jest tak skomponowana,  że smak jest bardzo dobry. Skórka jest odpowiednio chrupiąca.  Chleb natomiast utrzymuje wilgotność przez wiele dni. Ziarna nie przeszkadzają w konsumpcji, wszystko jest ze sobą tak zgrane, że spożywanie tych chlebków jest smaczne. Kromki bardzo dobrze się kroją, chleb się nie kruszy nawet po kliku dniowym leżakowaniu.
Pieczywo pasuje do śniadań z warzywami, serkami. Ja zastosowałam go również do nie dużego posiłku po treningu. Zrobiłam kromki z bananem i miodem. Wiem, wiem u nie których taki posiłek nie przeszedł by przez gardło, a mi odpowiada i często tak jadam. 
Chlebek jest idealny dla ludzi:
dbających o sylwetkę
o zdrowych upodobaniach żywieniowych
cukrzyków
lubiących poznawać nowe smaki
Jedynie jestem zniesmaczona jego dostępnością ponieważ na terenie Krakowa nie doszukałam się miejsca by ProBody można było nabyć. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie jakiś punkt. Widziałam je jedynie w sklepach internetowych, można to pieczywo nabyć za około 7 zł  (300g).
Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!  Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!
Zapraszam do polubienia PROBODY na FB.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten chlebek :) Do kanapek w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie apetycznie;D

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie chlebki to ja lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie chleby- ten też musi być pychaaaa !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one smakowicie wyglądają! Pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też od jakiegoś czasu nie jadam pieczywa pszennego, bywa tez tak,że przez kilka dni w ogóle nie jem pieczywa..
    ale takie chlebki by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. że też musiałam nocą oglądać tego posta bo aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam chleby/bułki z duuużą ilością ziaren:) nie ma lepszych:P

    OdpowiedzUsuń