4 lipca 2017

#DIETA TO PODSTAWA KIEDY CHCĘ UNIKNĄĆ ZBĘDNYCH KILOGRAMÓW - DOMOWE RAFAELLO

Witam

Napoje gazowane, fast foody poszły w odstawkę wieki temu. Tak naprawdę to spożywałam je w minimalnych ilościach no może prędzej kolorowe wody przenikały się częściej. Z czasem również smażone potrawy zaczęły nie znajdować miejsca w menu. Co tam jeszcze? Słodycze, lody, paluszki..... 
Grzeszę jednak od czasu do czasu. Zjem loda, ciasto domowe, ale wszystko z umiarem. Kawy czy herbaty w ogóle nie słodzę. Kilogram cukru zużywam na pół roku? Sama nie wiem. 
Tak z czasem wyzbyłam się kilku przykrych nawyków, które uniemożliwiały mi zrzucenie kilku kilogramów. 

W tej chwili nie mam sylwetki modelki czy atletki, ale w porównaniu jak wyglądałam kilka lat temu uważam, że jest nie źle. 

Podam Wam dziś przepis na zdrową przekąskę. Znalazłam go w sieci trochę zmodyfikowałam i powstał całkiem dobry wyrób finalny. 

Bazą jest kokos oraz nie doceniania kasza jaglana. Kaszę, można sprytnie w tym deserze 'przemycić' i nieświadomie zdrowo zjeść. 

Deser - przekąska nadaje się do poczęstowania niezapowiedzianych gości ponieważ w lodówce śnieżne kokosowe kulki wytrzymują kilak dni. 


Kilka słów o składnikach.

Kasza jaglana. Popularność kaszy jaglanej w zdrowej diecie rozpowszechniła się przede wszystkim ze względu na jej możliwość zastosowań w dietach specjalistycznych osób cierpiących na różne choroby cywilizacyjne. Kasza ta naturalnie nie zawiera glutenu, ale z powodu możliwości wystąpienia zanieczyszczeń zaleca się, aby osoby cierpiące na celiakię spożywały produkty z certyfikatem bezglutenowym. Kasz ta przede wszystkim odkwasza organizm. Jej zasadotwórcze działanie reguluje pracę całego układu pokarmowego. Wpływa na obniżenie poziomu kwasów żołądkowych przez co wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu i zgagi. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, przez co wpływa na pracę serca, oraz wzmacnia działanie jelita grubego.


Kokos. Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza. 


Olej kokosowy zimno tłoczony, nieoczyszczony. Olej pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanej kopry kokosowej. Uważany za najwszechstronniejszy olej świata ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych. Zawiera głównie odporne na wysokie temperatury kwasy tłuszczowe nasycone - w tym kwasy tzw. średniołańcuchowe: laurynowy i kaprylowy.


Przepis na domowe kulki Rafaello

100 g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki umieścić w garnku, zagotować. Zmniejszyć ogień, często mieszać do czasu kiedy kasza wchłonie mleko. Powstała masa ma być gęsta. Przestudzić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

 Życzę smacznego:) Częstujcie się:) 


 pozdrawiam - Magda

11 komentarzy:

  1. kulki wyglądają pysznie, ja mam od zawsze problem z wagą, najciężej jest ją utrzymać, lubię dobre jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Rafaello, a takiej zrobione w domu pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobnie i uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, wygląda smakowicie ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze chciałam zrobić samodzielnie rafaello, bo wprost je uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze uwielbiałam Rafaello, a gdy w dzieciństwie byłam w Niemczech na wakacjach to dziennie pochłaniałam całą paczkę. Teraz już dawno ich nie jadłam, ale taką zdrową wersję brałabym w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pycha, kiedyś kochałam rafaello, ale teraz już nie mogę przez migdały, więc Twój przepis z chęcią wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem ciekawa jak smakują ;)

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniałe.... aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń