18 stycznia 2021

FAIRTRADE CZYLI ZAKUPY W SKLEPIE BIOKOALA

Witam

Po świątecznym obżarstwie w rodzinnym domu, gdzie mama będąc w żywiole podsuwała pod nos róże smakołyki czas wrócić do żywienia jakie propaguję od paru lat. Nie jest to dieta ułożona przez specjalistę, albo jakaś rygorystyczna. Skupia się na zdrowych źródłach białka, tłuszczu i nie brakuje w niej węglowodanów złożonych.

Pod koniec grudnia chcąc uzupełnić zapasy strączkowych roślin i kilku innych produktów zawitałam ponownie do sklepu BioKoala, który jest dobrze zaopatrzony w bio żywność. Oferuje on ogólnie zdrową żywność od sprawdzonych producentów. Wybór jest spory przez co zakupy można zrobić większe i z pewnością udane. Obsługa sklepu jest na dobrym poziomie, potrafi doradzić, a sam przebieg począwszy od zakupów do zawitania przesyłki pod drzwi domu jest sprawny.




Na stronie, sklep fajnie podzielił poszczególne działy, dlatego poruszając się możemy namierzyć interesujące nas produkty. Zatrzymując się na chwilkę wspomnę wam co możecie nabyć: zdrowe przekąski, ekologiczne słodycze bezglutenowe, suszone owoce, płatki owsiane karob oraz produkty bezglutenowe, wegetariańskie oraz żywność pozbawioną sztucznych konserwantów. Sklep posiada również szeroki asortyment produktów z certyfikatem Fairtrade.

Dlaczego warto jest wprowadzić strączkowe rośliny do menu?

Jedną z najważniejszych ich zalet jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Rośliny strączkowe stanowią też dobre źródło białka (20-35 procent, czyli tyle co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje te pochodzenia zwierzęcego. Strączki dostarczają też węglowodanów i błonnika, który usprawnia trawienie. 

Przepisów w obecnym czasie jest taka ilość, że wystarczy przewertować internet lub nabyć książkę i nasze nawyki jedzeniowe możemy poprawić, a przy okazji poznać nowe smaki. Ja np: uwielbiam danie na bazie soczewicy czy ciecierzycy doprawić różnymi suszonymi ziołami. Nie sądziłam, że przygotowana potrawa w ten sposób zyskuje, że chce się dołożyć kolejną porcję. 

Jednak jak z każdym posiłkiem nie trzeba przesadzać i tak jest w niektórych strączkach jakie są kaloryczne, ale nie zawierają pustych kalorii. 

Strączki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas. Poza tym znajdziemy w nich witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu.

Mają też sporo antynowotworowych przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa czy jajek.

ROŚLINY STRĄCZKOWE jakie wybrałam to:




💚Soczewica brązowa - Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.

💚Soja - Ekologiczne ziarno soi to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych, sałatek. Rozdrobniona jest idealna do potraw mącznych, past, kotletów. Ziarno soi zawiera wysoką zawartość białka, stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej.

💚Soczewica czerwona - Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

💚Ciecierzyca - Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

💚Groch żółty - Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.



Oprócz strączkowych produktów skusiłam na ekologiczne makarony z których mogą powstać smaczne i wartościowe posiłki. Zaletą ich jest szybkość przygotowania obiadu, kiedy wracamy późno z pracy. Takie rozwiązania zawsze są sprawdzone, a zjedzony dobry makaron pełnoziarnisty z różnymi dodatkami nie tylko jest zdrowszy, ale daje energię ponieważ jest syty.





Wiórki bezglutenowe Bio oraz Rodzynki Sułtanki są dobrym dodatkiem do wypieków cukierniczych. Sprawdzą się podczas przygotowywania deserów, sałatek owocowych i lodów.




Jak u Was wygląda codzienne gotowanie? Używacie roślin strączkowych lub innych dodatków bio?

pozdrawiam - Magda

20 komentarzy:

  1. Nie znałam wcześniej tego sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super zakupy poczyniłąś :D Nie znam tego sklepu

    OdpowiedzUsuń
  3. Sklepu nie znam, ale zajrzę :) Bardzo fajne zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sklepu nie znam dlatego z chęcią do niego zajrzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam tego sklepu, ale chętnie zajrzę, bo właśnie niedawno szukałam miejsc z takimi produktami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam sklepu, ale widzę pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli akurat się trafi używam, jednak nie jest to u mnie konieczność.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam o tym sklepie. Ale zaraz przejrzę ich ofertę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To są organiczne produkty jak tak to już tam jadę

    OdpowiedzUsuń
  10. Staram się wprowadzać warzywa strączkowe, ale nie za każdymi przepadam. Czerwona fasola i ciecierzyca, fasolka szparagowa - te są nawet często. Zastanawiam się nad tymi razowymi makaronami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Za niektorymi roślinami strączkowymi nie przepadam, ale inne produkty bio używam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze wiedzieć bo odżywiam się w podobnym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja bardzo lubię czerwoną soczewicę :) robię z niej zupę krem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fantastyczne produkty najwyższej jakości. zwracam uwagę na skład i co jakiś czas robię większe zakupy aby uzupełnić zapasy. wolę sklepy internetowe od stacjonarnych

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie słyszałam o tym sklepie. Z wielką przyjemnością tam zajrzę. Uwielbiam rośliny strączkowe i chętnie się zaopatrzę w jakieś dobre i zdrowe produkty. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dobrze kojarzę tę produkty są dostępne stacjonarnie. Miałam okazję nawet porozmawiać z przedstawicielem.tak używam ciecierzycy, soczewicy i grochu. Wiele cennych witamin. I są smaczne przede wszystkich dla dzieci. Więc bez problemu zajadamy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne zakupy i wszystko co tam jest to bardzo lubi, ale nie wszystko niestety mogę jesć

    OdpowiedzUsuń
  18. Rośliny strączkowe nieraz pojawiają się w naszym menu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem teraz na specjalnej diecie i często korzystam z podobnych produktów :) Chętnie bliżej przyjrzę się temu sklepowi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja muszę przyznać, że nie używałam takich produktów w swojej diecie. Chyba muszę o tym pomyśleć i spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń