24 stycznia 2021

WARZYWA, KTÓRE LECZĄ. Przepisy na zdrowie i odporność - AGATA LEWANDOWSKA. WYDAW. RM

Witam

Doskonale znam już kilka pozycji książkowych o zdrowym trybie życia Agaty Lewandowskiej - dietetyczki, absolwentki WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Pani Agata Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Jest autorką wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH). 



"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" to kolejna lektura jaką poznałam w ostatnich tygodniach. I chociaż o warzywach mam pewną wiedzę to i tak z tego poradnika dowiedziałam się paru ciekawych informacji na ich temat. 
W książce głównie opisano 23 warzywa z jakimi mamy najczęściej do czynienia na co dzień, a jakie mają duże znaczenie na nasze zdrowie oraz urodę. 



Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw?

Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Mają prozdrowotne zalety. 

Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych? - na te pytania odpowie wam ta książka!

Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.




W książce nie mogło zabraknąć piramidy żywieniowej. Jest ona znana od dawna, a pomimo tego, nie wszyscy się jeszcze z nią spotkali i nie potrafią prawidłowo o siebie dbać w sensie spożywanych produktów. Ja zalecam ją przestudiować bo warto w odpowiedni sposób dbać o siebie. Dzisiejszy świat kulinarny jest przewrócony do góry nogami, a trend na fast food jest modny przez co wiele osób robi sobie krzywdę przez złe odżywianie. Nie będę wam pisać, by waszym noworocznym postanowieniem była zmiana żywieniowa, ponieważ to musi być decyzja świadoma. 



Pani Agata opisuje poszczególne warzywa w kolejnych rozdziałach. Na końcu każdego podaje przepisy z wykorzystaniem omawianego warzywa. Można umiejętnie przemycić warzywo za którym nie przepadamy i go spożyć dla własnego dobra - np: przy schorzeniu.

Autorka nie namawia nas na jedzenie wyłącznie warzyw. Chce nam uświadomić, że zjadanie co dziennie warzyw może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm, na szybkość starzenia się, samopoczucie, na włosy czy paznokcie. 



Spośród warzyw jakie znalazły się w tej książce mnie zafascynowała cykoria. Tak naprawdę nigdy nie miałam z  nią bliższego spotkania w kuchni. Teraz wiem, że ma dobry wpływ na układ trawienny, oraz układ krążenia w tym dba o nasze serce. Przy najbliższych zakupach skupię się na tym właśnie liściastym warzywie i przygotuję prostą sałatkę z udziałem łososia. Jest ona prosta w przygotowaniu jak większość proponowanych przepisów. 
Fajną alternatywą przy przepisach są zamienniki w produktach. Pani Agata podpowiada jak niektóre z nich można zamienić. I przy sałatce z cykorii, gdzie występuje łosoś można go zamienić na dowolną rybę.




"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" to książka w której znalazły się przepisy na.: zupy, obiady, przekąski, soki, koktajle, a nawet desery przygotowane na bazie zdrowych i wartościowych warzywach. Warto rozeznać jakie warzywo jest nam mało znane, a posiada witaminy i minerały które będą pomocne przy cukrzycy, ciśnieniu, chorobie wieńcowej i wielu innych schorzeniach.
Moją dewizą od wielu lat jest "bo kolorowo to zdrowo" oczywiście na talerzu:) Dlatego staram się nawet w okresie zimowym zadbać oto by codziennie zjeść jakieś warzywo. teraz np: stawiam na zupy warzywne z jesiennych plonów z ogródka. 


Kucharzycie? A może szukacie pomysłów na proste i zdrowe dania z warzyw? Ta książka będzie znakomitym rozwiązaniem dla początkujących kucharzy jak i z pewnym już stażem. Będzie ona inspiracją na nowe posiłki i na pewno poprawią waszą odporność jaka obecnie jest istotna.

pozdrawiam - Magda

24 komentarze:

  1. Myślę, że taka książka powinna znaleźć się w każdym domu. Mam coś podobnego i duzo się z niej nauczyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą pozycję chętnie bym przygarnęła do swojego domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że nie jedna osoba ucieszyłaby się z takiej książki w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie książki, są dla mnie kopalnią wiedzy, dzięki, że ją przedstawiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. W Nowym Roku mam zamiar bardziej zadbać o zdrowie, więc chętnie się zapoznam z tą książką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat dzisiaj mama opowiadała mi, że kupiła wczoraj cykorię i zrobiła pyszne kanapki :) Książka wydaje się być wartościową pozycją; warzywa w diecie to must have!

    OdpowiedzUsuń
  7. oczywiście że zmiana diety to powinna być świadoma decyzja którą moim zdaniem warto stopniowo wdrażać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna książka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka książkę warto mięc w domu. Swietna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie książki można się dużo z nich nauczyć

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takiej książki byłabym bardzo zadowolona! Chętnie sięgam po owoce i warzywa, szczególnie po te, które poprawiają odporność. Również ciekawi mnie cykoria i jej właściwości, bo posiłki z nią wciąż jem okazjonalnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna ksiażka. Myslę, że bardzo by mi się przydała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie książki. Praktyczne wiedza najważniejsza
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie ♡
    Wspaniała książka, chętnie poznałabym ją bliżej tym bardziej, że uwielbiam warzywa :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja stosuję dietę dla Insulinoopornych. Ona jest właśnie bogata w warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja na przykład ostatnio dowiedziałam się, że kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, jarmuż to też petarda. Tyle dobrych rzeczy daje nam matka ziemia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chodzi o książki z przepisami w pewnym momencie doszło do tego, że miałyśmy ich w domu kilkadziesiąt. Lepiej mieć kilka, ale porządnych, a ta na taką wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  18. Całkiem fajna książka. Zastanawia mnie jednak czemu orzechy (jheśli dobrze widzę) są na jej szczycie. Przecież to bardz zdrowe produkty, zdrowsze niż mięso i jego przetwory.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. nie wiem, czy to kwarantanna, czy może dorosłam do tego, ale ostatnio w mojej lodówce jest więcej warzyw niż innych produktów, chętnie przeczytałabym tę książkę i zainspirowała się na nowe dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie ksiazki, jestem osoba ktora w 100% uwaza, ze warzywa lecza. jestem tego zywym przykładem ;) wyleczyłam przede wszystkim łzs, azs i problemy z tarczyca ;)

    OdpowiedzUsuń