28 września 2018

ULUBIONE NASZE WŁOSKIE DANIE ZARAZ PO PIZZY / SPAGHETII BOLOGNESE/

Witam


Tradycyjna polska kuchnia jest ze mną od zawsze. Wychowałam się na niej dzięki babci i mamie. To te

dwie kobiety zaraziły mnie smakiem pomidorów jakie zrywały z ogrodu latem i przygotowywały dla mnie

w okresie letnim prawie codziennie świeżą zupę pomidorową z domowym lanym ciastem i natką pietruszki.

I tak smak tego czerwonego warzywa pozostał ze mną do dziś.

Od kiedy zostałam panią własnej kuchni koniecznie chciałam przemycać pomidory do dań jakie

przygotowuję na co dzień. I tak odbiegając, a z drugiej strony chcąc zasmakować innej kuchni niż polska

włączyłam na stałe do menu dania kuchni włoskiej. Domyślacie się pewnie, że nie mogłam ominąć pizzy i spaghetti Bolognese.








Spaghetti Bolognese – przepis

250 g makaronu spaghetti

• 100 g mięsa mielonego

• 1 puszka pomidorów (400 g) lub 4 średnie pomidory świeże

• parmezan do posypania

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• różnego rodzaju zioła


Makaron ugotuj al dente.

• Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w kostkę (pomidory świeże sparz i obierz ze skórki, pokrój w

ćwiartki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę).

• Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i mieszając smaż ok. 2 minuty.

• Dodaj pomidory, Przyprawę do Spaghetti Bolognese Kamis i dalej podsmażaj przez ok. 5 minut,

od czasu do czasu mieszając.

• Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp parmezanem.






Czasami kiedy najdzie nas na Spaghetti Bolognese, przepis  trochę modyfikuję z braku niektórych składników jakich używam zgodnie z podanym przepisem.
I tak np.:mięso wołowe, które jest zalecane w wielu propozycjach zamieniam na wieprzowe lub używam własnoręcznie zrobionego przecieru pomidorowego na zimę zamiast pomidorów świeżyć lub z puszki.

Sporadycznie dodaję parę ząbków czosnku oraz zamieniam wyśmienity pod smakiem parmezan na ser jaki znajdę w lodówce. Kiedy przygotowuję to danie wyłącznie dla siebie kocham z premedytacją przesadzić z ziołami. Danie jest pełne smaków i zmienia się z tradycyjnego na zupełnie inne, ale jakże aromatyczne i pyszne.

Ciekawostka

Znacie historię Bolognese?

To danie pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Nazywa się oficjalnie ciepłym sosem mięsnym z warzywami. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Do przygotowania używa się wołowiny,
wieprzowiny, a także kiełbasy typu mortadela, boczku oraz warzyw.

Osobiście rzadko dodaję warzywa włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler). Wolę natomiast wrzucić solidny bukiet ziół jak: bazylia, oregano, mięta, cząber, tymianek i wiele innych.

Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.

Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.


Jaką kuchnię preferujecie najbardziej? Jaka Waszym zdaniem jest najsmaczniejsza? Nasza polska?

pozdrawiam - Magda

23 komentarze:

  1. Za bolognese akurat nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię spaghetti w różnych odmianach ;) A kuchnia włoska, francuska i hinduska są chyba najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bolognese, czasami robię, ale nigdy nie używam w swojej kuchni gotowych mieszanek ziół. Do sosu dodaję liść laurowy, ziele angielskie i sporo pieprzu. Czosnek obowiązkowo. I cebule;) Włoszczyzny nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do spagetti dodaje jeszcze marchewkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To również moje ulubione danie. ;-) chyba jedyne, które w miarę mi wychodzi. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam dałaś mi pomysł na niedzielny pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu króluje tradycyjne spaghetti, sam sos redukuje się godzinę... Oj uwielbiam to danie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I już wiem co będzie moim dzisiejszym obiadem i na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię na bazie tego sosu różne kombinacje tyle, że bez mięsa. Mięsne robi sobie mój mąż :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham kuchnię włoską i ostatnio również jedliśmy bolognese :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza! choć tajska, indyjska.... ach, sama już nie wiem

      Usuń
  11. Często robie spaghetti z sosem domowym, tak jak podalas w przepisie z puszkowymi lub świeżymi pomidorami i jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham kuchnię włoską 😍
    Pozdrawiam,

    Miśka
    http://miska-grabowska.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię i często robię dobrej jakości wołowiny

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam Włochy i kuchnie włoską!

    OdpowiedzUsuń
  15. Włoskie żarcie mi przeszło po wakacjach we Włoszech. Mają najgorszą pizzę na świecie! A spagetti... spagetti zawsze mnie ratuje, kiedy nie mam pomysłu na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też na pierwszym miejscu zawsze pizza, ale dobrym bolognese nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też uwielbiam taki makaron, mam w planach spaghetti w przyszłym tygodniu :) oraz jesienny gulasz

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam, dawno nie robiłam więc dałaś mi pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio ronię tylko w pełni swoje spagetii, jeszcze niedawno kupowałam gotowe z torebki ale teraz chcę jak najmniej chemii mieć w życiu

    OdpowiedzUsuń