17 listopada 2019

DIETA ANTI-AGING ORAZ KLASYCZNA KUCHNIA /WYDAWNICTWO RM/

Witam

"Wydawnictwo RM istnieje od 1996 roku. Oferuje książki o szeroko rozumianej tematyce poradnikowej: dotyczące robótek ręcznych, dekoracji wnętrz i rękodzieła, przewodniki turystyczne, książki kucharskie, komputerowe i wiele innych. Publikacje te pomagają rozwijać różne pasje i umiejętności i dlatego zyskały wśród czytelników popularność i uznanie. Stale powiększa się również oferta historyczna, w której znalazły się albumy „Przedwojenne najpiękniejsze fotografie”, książki historyczne oraz powieści."



Molem książkowym nie mogę się nazwać. Wszelkie powieści, epopeje składające się po kilka tomów stanowią dla mnie wyzwanie czytelnicze. Jednak z przyjemnością i z zainteresowaniem sięgam systematycznie po wszelkiego rodzaju poradniki, książki związane z gotowaniem. Jeszcze kilka książek i myślę, że w kuchni wygospodaruję półkę na której umieszczę zbiór pozycji kulinarnych. 

Wychowana przez babcię potem mamę na polskiej kuchni mam pewną smykałkę do gotowania. Mój mąż jest zachwycony tradycyjnymi potrawami jakie przygotowuję praktycznie codziennie. Jedni uważają, że nasza polska kuchnia jest ciężka i tłusta ja z kolei świadomie korzystam z dobrych olei i tłuszczy i staram się przepisy nieco udoskonalać. 
Praktycznie nie stosuję przetworzonych gotowych dodatków, staram się np.: sosy gotować od podstaw.

Wciąż nie nasycona wiedzą kulinarną dokształcam się czytając poradniki kulinarne jakie ułatwiają mi zrozumieć pewne ważne fakty dotyczące żywienia. Ostatnio np.: przestałam jeść wieprzowinę, całkowicie usunęłam ją z jadłospisu. Jednak nie myślcie, że jestem stratna i robię sobie np.: krzywdę – tak mogą pomyśleć mięsożercy. Jest cała masa składników jakie potrafią być zamiennikami składników mieszczących się w czerwonym mięsie, które uzupełniają codzienną dietę zwłaszcza w białko. 


Jeżeli macie podobne podejście do gotowania to polecam wam dwa poradniki pochodzące od Wydawnictwa RM. 




Pierwszą pozycję Dieta anty-aging. Przepisy na młodość, napisała Agata Lewandowska, dietetyczka. 

Porusza ona dość istotne zagadnienia dotyczące starzenia się organizmu. Jest to proces którego nie zatrzyma żadna siła, ale stosując się do pewnych reguł jesteśmy w stanie przedłużyć młodość, dodać sobie lat i być tym samym sprawniejszym umysłowo oraz fizycznie w dalszym życiu. 

Młode pokolenie nie podchodzi do tego tematu poważnie, sama mając 20, 30 lat kompletnie o tym nie myślałam dopiero kolejna dodana dziesiątka do wieku uświadomiła mi jak ważne jest żywnie, które może sprawić, że przez wiele lat mogę być jeszcze sprawna.



W książce poruszono wątek samego pożywienia: co jeść, a czego unikać, w jaki sposób przyrządzać posiłki. Kolejne rozdziały odpowiadają na te zagadnienia. 

Książka napisana jest prostym językiem, czyta się ją ze zrozumieniem. Przedstawia ponad 100 sprawdzonych przepisów na: sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery – na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. 

Przepisy nie są wyszukane, zawierają ograniczoną ilość składników łatwych do dostania, ale wartościowych. Często pod danym przepisem znajdują się "wskazówki". I tak np.: nie świadomie zawsze blendowałam warzywa gorące na zupę krem, okazuje się, że producenci zalecają zimne warzywa. Na szczęście mój blender nadal działa, ale w tej chwili zaczęłam się stosować do tej rady. Inny przykład wskazówki: można brakującą kaszę zastąpić w przepisie inną, albo brak jogurtu mlekiem kokosowym. Przykładów jest sporo i warto wiedzieć takie niby szczegóły, ale istotne kiedy jesteśmy nastawieni na przepis i okazuje się, że brakuje pewnego składnika. Wtedy śmiało możemy go zastąpić innym i ze smakiem zjeść potrawę. 





Autorka oprócz prawidłowego żywienia mającego wpływ na nasz stan zdrowia w diecie anti-aging porusza temat: jakie inne czynniki wpływają na starzenie i jakich warto unikać, kiedy wejdą w rutynę. 

Brak snu, stres, brak aktywności fizycznej, używki, zanieczyszczenia środowiska itd. te wszystkie czynniki mają kolosalny wpływ na starzenie się i warto je wyeliminować. 





Wracając do przepisów na koniec. Skorzystałam już z kilku i przyznaję, że w łatwy sposób i szybko można je przygotować. Dokładnie to skupiłam się na propozycjach deserowych bo tu miałam pewne braki. Wykorzystałam do nich obecne sezonowe składniki jak jabłka, cukinię oraz mrożone owoce. 



Drugą propozycją jaką przeczytałam, a w większości przejrzałam ze względu na przejrzyste i klarowne ilustracje jakie dominują jest   „Kuchnia klasyczna – sztuka gotowania krok po kroku” Keda Blacka.




Rozpoczynając przygodę w kuchni ta książka będzie dla każdego mistrzowskim przewodnikiem. Przedstawia ona proste w przygotowaniu sosy, sałatki, dania obiadowe i desery na które jak zwykle złakomiłam się w pierwszym rzucie. Zilustrowane krok po kroku dania nie będą barierą nie do przejścia. Wystarczy stosować się do wytycznych i każda przedstawiona w tej książce propozycja powinna udać się w 100%. 




Proponowane przepisy należą do tych łatwych i trudniejszych. Ja z chęcią zapoznałam się np.: jak przygotować gaspacho, zupę na lato pełną warzyw i aromatu. Odpuszczam ją co prawda w tej chwili, ale na przyszły ciepły sezon jest ona pierwsza w kolejce do przygotowania. 







Samodzielne gotowanie otwiera nam wiele możliwości. Może stać się nieodkrytym hobby, pomysłem na życie, a także kopalnią nowych dotąd nieodkrytych smaków. 




Lubicie sięgać po książki kulinarne? Jakie jest wasze podejście do diety anti-aging lub klasycznych potraw w kuchni?


pozdrawiam - Magda

21 komentarzy:

  1. A lovely cookbook and important to have one.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nawet zaglądalam do książek kucharskich, dziś raczej nie. Mam specjalną terapię żywieniową, więc ścisła dieta mnie ogranicza. Inne posiłki dla rodziny raczej wymyślam sama

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo rzadko zaglądam do książek kulinarnych, zazwyczaj robię coś łatwego i szybkiego z internetu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kulinaria uwielbiam, także to książki idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po książki kulinarne sięgam rzadko, zazwyczaj szukam przepisów w internecie.

    OdpowiedzUsuń
  6. kuchnia klasyczna to coś dla mnie
    chociaż w większości sięgam po przepisy z internetu, to taka książka fajnie prezentowała by się w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma nic lepszego, niż tradycyjna, polska kuchnia. Ta domowa smakuje najlepiej. Przyrządzana z rodziną, w przyjemnej radosnej atmosferze. Jak świąteczne lepienie pierogów - ah!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba nieświadomie jestem na diecie anty-aging, bo wyglądam na spor lat mniej, niż mam w rzeczywistości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnimi czasy zakupiłam książkę „Kuchnia klasyczna – sztuka gotowania krok po kroku” i szczerze mówiąc, jestem nią zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie gotuje chłopak, więc to raczej książka dla niego♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwsza książka bardziej mnie zaciekawiła :). Korzystałabym z niej z chęcią, choć przepisów w internecie jest cała masa, to jednak książka, ma w sobie to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już wypatrzyłam kilka wyjątkowych przepisów! Aż głód mi się włączył ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak robię różne wypieki to zaglądam do książek kucharskich, przy codziennych daniach niekoniecznie, ale warto o niektórych tego typu książkach pamiętać.

    Książki jak narkotyk

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie książki, a już książki surówkach to całkiem ;-) a zdjęcia są bardzo interesujące i inspirujące :-) takie...soczyste ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Książki kucharskie też są moimi ulubionymi książkami. Mam całkiem spory arsenał na półkach, często z nich korzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam kilka książek kucharskich, ale tak na prawdę rzadko. Do. Nich zaglądam

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo podobają mi się zdjęcia z Klasycznej kuchni, prostota to coś, co zawsze mnie przekonuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zaczynam dorastać do tego, że wszystko, co mnie otacza, czy w łazience, czy w kuchni powinno być anty-aging.

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajne książki, uwielbiam kucharskie. ładnie wydane z inspiracjami na nowe potrawy

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń