7 czerwca 2020

KAWOWY SAVOIR VIVRE W FIRMIE

Witam


Czy też należysz do elity dla której "mała czarna" wypita o poranku z porcelanowej filiżanki to must have? Jeżeli odpowiedź brzmi tak to witaj w klubie. 

W każdy dzień potrafię delektować się poranną kawą, napojem bez którego setki Polaków nie wyobraża sobie funkcjonowania przez cały dzień.

Do uzależnienia mi jeszcze wiele brakuje i dobrze, bo po co bezpodstawnie wypijać litrami kawę i nie mieć z tego radości? Oj znam takie osoby, które piły by kawę na okrągło. Ale nie ja... i nie w tym rzecz. Tym napojem trzeba umieć się cieszyć, smakować go i nie bać się poznawania różnych jego smaków nawet z najdalszych zakamarków świata.


Kawa jest popularna nie tylko w domowych czterech kątach. Pija się ją w restauracjach, na spotkaniach w pracy itd....




A jak wygląda sprawa u nas w firmie, kiedy przyjmujemy potencjalnych klientów?

Proponujemy oczywiście: kawę, herbatę, wodę czy sok. Jednak najczęściej słyszymy - poproszę kawę. 


Aby dobrze wypaść kierujemy się zasadami savoir vivre. Znacie je? Wiecie jak prawidłowo podać kawę? W jakiej filiżance?

Podpowiem Wam dziś jak dobrze zaparzona kawa potrafi zrobić dobre wrażenie podczas spotkań biznesowych i pomoże w nawiązaniu dobrych relacji z ewentualnymi zleceniodawcami w przeszłości.

W naszych skromnych progach w ostatnim czasie serwujemy Kawę ziarnistą Bazzara Espresso Guatemala Washed SHB



Tworzą ją wyłącznie wysokiej jakości ziarna gwatemalskiej arabiki, które są wypalane w rzemieśliczym procesie we włoskiej palarni Bazzara. Guatemala posiada średni stopień palenia, co oznacza, że jest zdecydowanie lżejszą kawą niż większość włoskich mieszanek.

Kawa Espresso Guatemala washed SHB ma bardzo bogaty bukiet smakowy i wspaniały aromat, który charakteryzuje się przyjemną kwasowością, słodyczą i wyczuwalną nutą czekoladową. Jest to idealna propozycja dla wielbicieli delikatnej kawy.



Balsamiczne klasyczne espresso jest u nas zamawiane najczęściej. Podajemy je w białej filiżance (max 70 ml) o grubych ściankach, wypełniając ją jedynie do połowy. 

Ścianki filiżanki do tego rodzaju kawy celowo są grube, by utrzymywały wyższą temperaturę. 

Owalny jej kształt ułatwia przy parzeniu stworzyć piankę, która jest akcentem. U nas królują filiżanki ze spodkiem z wygrawerowanym logo marki Bazzara do kompletu z kawą.





Gorące, włoskie espresso pije się zarówno z cukrem jak i gorzkie. Dlatego u nas na stałe w biurze na konferencyjnym stole stoi cukiernica dla tych, którzy preferują odrobinę słodyczy. Dodatkowo wraz z kawą podaję także małą szklaneczkę wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed każdym łykiem kawy.




W jakiej kolejności powinno się podawać kawę na biznesowym spotkaniu?
Etykieta wymaga, że pierwszeństwo mają klienci i im podajemy na początku gorącą kawę kładąc ją prawą ręką po prawej stronie. 

Jeżeli wcześniej przewidujemy spotkanie to czasami warto jest przygotować pustą zastawę ustawiając filiżanki po prawej stronie siedzącego.

Jeżeli na spotkanie przybywa mieszane towarzystwo, że tak się wyrażę, to oczywiście pierwsze napój podaje się kobiecie.




Czy wypada do kawy niezobowiązująco podać coś słodkiego?

Tak, jak najbardziej. Zaleca się postawić nieduży talerzyk z ciasteczkami, ale nie słodkimi, aby nie zagłuszyć smaku kawy. Tutaj pasują ciasteczka wytrawne np: czekoladowe lub z posypką kakaową.




A co z mlekiem?

Warto jest podać do stołu mleko lekko podgrzane w dzbanuszku lub mleczniku.
Można też podgrzać mleko w specjalnie do tego przeznaczonym spieniaczu. Wtedy możemy od razu zaserwować kawę, którą gość sobie życzy.



Kawowy savoir vivre można szybko opanować. Jeżeli chcesz aby każde Twoje spotkanie odbywało się w dobrej atmosferze, wystarczy mieć profesjonalny ekspres, który sam przyrządza aromatyczną kawę lub parzyć ją standardowo.
Szeroki wybór kaw różnej odmiany możecie znaleźć i dobrać do swoich potrzeb na decofire.pl


pozdrawiam - Magda

20 komentarzy:

  1. Nigdy sie nad tym jakos szczególnie nie zastanawiałam ale warto wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skąd jest ten cudowny plakat z donatami ? kocham kawę i dziennie wypijam ok 3. to mój ulubiony napój ale także pobudzacz

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiałam wprost jak na pytanie: kawa czy herbata? (oczywiście zadane ładnym pełnym zdaniem) słyszałam: a mają Państwo może cappucino? latte? śmietankowe sratte na kozim mleku? No ludzie, to jest zwykłe biuro, a nie Starbucks.
    Chociaż fakt, że espresso i czarna kawa była wyśmienita, dobrej jakości i zawsze podana z klasą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przydatne porady, warto o tym wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja raczej kawoszem nie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam zapach kawy, ale smak już niekoniecznie :). Za to moja druga połówka jest wielkim fanem kawy i spokojnie pije 3-4 dziennie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawy obecnie nie piję, jedynie od święta. Ale zapach kawy parzonej o poranku przez mojego męża...uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kawę, lubie poznawać nowe aromaty, więc chętnie bym i tej spróbowała! :)
    Mała ciekawostka, mieszkam w UK i tutaj nawet "nie wypada" podać herbaty i kawy bez czegoś słodkiego, więc zawsze w domu mam ciasteczka dla gości mimo że sama ich nie jem.

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jestem kawoszem ale warto wiedzieć jak powinno się podawać kawę na spotkaniu biznesowym :) te informacje na pewno mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznaję, że tego nie znałam :) Na pewno zapamiętam. Zwłaszcza że sama przepadam za kawą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jestem wielką fanką kawy, po prostu mi nie smakuje. Ale post ciekawy!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Z rana mała czarna musi być. Bez tego, ani nie zaczynam dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham espresso. To mój ulubiony rodzaj. Najczęściej wybieram doppio bo niestety przez lata przyzwyczajona do Americano lubię cieszyć się kawą dłużej. Musi być mocna i czarna, z rzadka cappucino. I pijam z ksylitolem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam próbować nowe smaki kaw i nawet właśnie sobie piję kawę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. W sumie mało uczy sie takich zasad czy w domu czy w szkole. Chociaż mój syn miał na technice jak podawać potrawy czy nakrywać do stołu! To mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak ekspres to był dobry wybór. świeżo-zmielona Kawa i idealnie spienione mleko - uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja za kawą nie przepadam, wolę herbatę z mlekiem 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Miałam przerwę w piciu kawy przez kilkanaście miesięcy, przyznaję, że była to dla mnie wielka katorga, dziś na szczęście mogę się już cieszyć jej smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja mam stary młynek, prawie tak stary jak ja, i rzeczywiście taka kawa mielona nie umywa się do gotowej zmielonej. Jestem właśnie smakoszem, bo kawy pijam mało i zawsze delektuję się nią, jak już sobie zaparzę. Za to za mało zdecydowanie zwracam uwagę na to jak ją parzyć czy nawet podawać.

    OdpowiedzUsuń