6 listopada 2020

MULTIKULTUROWE PRZETWORY Z SASKIEJ KĘPY /LA KOGUTA/

Witam

Tego roku zapełniam przykuchenną spiżarnię przetworami o smakach jakie moje podniebienie jeszcze nie poznało. Lubiąc gotować to w końcu nic dziwnego, że kucharz-amator idzie do przodu i nie boi się pobudzać kubków smakowych nowymi aromatami pochodzącymi od matki natury.

Ceniąc sobie producentów z małych wytwórni uwielbiam w internecie wyszukiwać perełki jak dzisiejsza -  💚La Koguta 💙

Przetwory i soki La Koguta są owocem życia pełnego podróży i przygód międzykulturowych Sophie, jej rodzinnego domu i kilkunastu lat doświadczenia w przemyśle cateringowym.




JAK TO SIĘ ZACZĘŁO?

Profesjonalne podejście do gastronomii zaczęło się w Wielkiej Brytanii. Z sukcesami rodzina Sophie (założycielka marki) współpracowała z restauracjami, klubami i pubami.
Do Warszawy rzuciła nią miłość, a uczucie do ukochanego zamieniła na pasję do miasta. Organizowała imprezy oraz cateringi. Kameralne obiady, przełomowe ceremonie na terenach budowy, ekskluzywne bankiety, uroczystości w muzeach i galeriach… potwierdziły słuszność jej decyzji wyboru Warszawy jako swojego miejsca.

Co mnie skusiło do poznania przetworów?

Przetwory i soki tworzone są z pasji. Powstają ze świeżych lub suszonych owoców, czasem nawet z dodatkiem warzyw. I to właśnie sprawiło, że chciałam je koniecznie poznać ze względu na odważne mieszanie różnych smaków.

Nie zawierają sztucznych konserwantów, a jedynie dodatek cukru i soli które nigdy nie występuję na pierwszym miejscu w składzie, a pod koniec. 
Soki z kolei to czysty miąższ jaki uzyskuje się z owoców bez cukru!


Przegląd konfitur

Konfitury podzielone są na słodkie i wytrawne co ułatwia dobranie każdego słoiczka do deseru lub np: dania mięsnego.





KONFITURA ŚLIWKOWO-CYTRYNOWA

Kandyzowana skórka cytryny połączona z przepyszną śliwką tworzą zaskakująco luksusową konfiturę.

KONFITURA GREJPFRUTOWO – ŻURAWINOWA
W tej kompozycji, która wyjątkowo silnie wskazuje na brytyjskie tradycje kulinarne, zestawione są słodycz konfitury z goryczką owocu. Daje to zaskakujące połączenie. Ta cudownie smakująca konfitura wyprodukowana jest na wzór brytyjskiej marmolady, opierającej się na cytrusach – ich soku i miąższu.

KONFITURA MANDARYNKOWO – GREJPFRUTOWA
Zimowy specjał rodem z Wielkiej Brytanii. Połączenie aromatycznej słodyczy mandarynek i goryczy grejpfruta tworzy delikatną, wytworną marmoladę.




KONFITURA BURACZANO – POMARAŃCZOWA
Nietypowe i bardzo wykwintne połączenie. Do konfitury używamy pieczonych buraków – ten proces obróbki wydobywa ich naturalną słodycz, nad którą unosi się świeżość pomarańczy i cynamonu. Karmelizowana skórka pomarańczowa dodaje wykwintności tej klasycznej kompozycji.

KONFITURA JABŁKO I HABANERO CHILI
Ta konfitura to kompozycja bardzo ostrej egzotycznej papryczki Habanero, soczystych słodkich polskich jabłek oraz czerwonej papryki.

CHUTNEY JABŁKOWY
W jego skład wchodzą jabłka, cebula, czosnek, świeży imbir, rodzynki, czarne nasiona gorczycy oraz ocet jabłkowy.
Smakuje znakomicie jako dodatek do serów i mięs, zwłaszcza do wieprzowiny. Zmieszany z majonezem jest doskonałym dressingiem do sałatki ziemniaczanej.





CHUTNEY Z BURACZANY
Trzonami tej kompozycji smaków są buraki, imbir i daktyle. Delikatniej pobrzmiewają tu też smak cebuli, rodzynek oraz pieprzu.
Idealny do mięs, zwłaszcza do wołowiny.

KONFITURA FIGOWO – POMARAŃCZOWA
Miks egzotyczny. Łagodna słodycz figi i jej niejednolita struktura podkreślone są kandyzowaną skórką pomarańczową.

KONFITURA Z RABARBARU I CZERWONEJ PORZECZKI
Sezonowa, letnia konfitura z prawdziwych polskich produktów. Idealny zamiennik nudnego dżemu truskawkowego. Cierpkość porzeczki i rabarbaru w połączeniu z cukrem powoduje przyjemną świeżość.

KONFITURA FIGOWO – CEBULOWA
Konfitura z fig i cebuli z dodatkiem czarnego pieprzu i soli. W tradycyjnej kuchni francuskiej konfitury figowe lub cebulowe serwowane są jako dodatek do ‘foie – gras’.

🍅🍇🍈🍉🍊🍎🍑🍓🍗

W zależności jakie przygotowujemy danie możemy dopasować konfiturę słodką lub wytrawną. I tak np: słodka ulepszy każdy deser jak domowe rogaliki, naleśniki lub tosty. Albo kiedy najdzie nas wypiek pod postacią kruchych ciasteczek czy domowych lodów. Słodkie konfitury znajdą miejsce także przy napojach zwłaszcza latem kiedy przygotowanie ich jest banalne bo wystarczy zmieszać je z wodą i cytryną i oczywiście schłodzić w lodówce.

Wytrawne wersje znajdą uznanie przy drobiu: gęsinie, kurczaku czy pasztecie. Te wersje zasmakowały mi najbardziej. Pierwsze próbowałam ich solo by lepiej poznać nie znany mi dotąd smak. Już wyobrażam je sobie przy daniach świątecznych, gdzie moje dania nabiorą zupełnie innego i wyrafinowanego smaku.

Przegląd soków

SOKI COLDPRESS są w pełni naturalne w 100 % i są nierozcieńczane. Warzywa i owoce pochodzą z klasy premium. Powstają z tłoczenia na zimno. Pasteryzacja ich odbywa się w niskich temperaturach co zapobiega utracie naturalnych witamin i minerałów. 

Biorąc łyk każdego może napawać kubki smakowe jedynie naturalnością i wykwintnym smakiem bez dodatku cukru i innych konserwantów.
Soki mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są również dla osób stosujących dietę. 





SOK JABŁKOWO-TRUSKAWKOWY
Truskawki to małokaloryczne rarytasy, korzystnie wpływające na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Wpływają korzystnie na apetyt i układ trawienia. Polecane są osobom pragnącym wesprzeć pracę nerek. Są bardzo bogate w witaminę C. W szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.

skład: sok z jabłek 90%, sok z truskawek 10%

SOK JABŁKOWY Z DODATKIEM KURKUMY
Bogaty w minerały i antyoksydanty tłoczony sok ze świeżego korzenia kurkumy BIO. W połączeniu z naturalnym 100% sokiem z jabłek tworzą zaskakującą, aromatyczną i multikulturową mieszankę smaków.

skład: sok z jabłek 97,5%, sok z korzenia kurkumy BIO 2,5%

SOK JABŁKOWY
Bogaty w witaminy, minerały i błonnik. Alkalizuje organizm i wspiera układ pokarmowy. Korzystnie wpływa na serce i kości oraz dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia starzenie się organizmu.

skład: sok z jabłek 100%





SOK JABŁKOWO-BURACZANY
Picie soku z buraka przynosi same korzyści. Polskie super warzywo posiada solidną dawkę minerałów i witamin, w tym kwas foliowy i żelazo. Polecany na anemię. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy i krwionośny.

skład: sok z jabłek 90%, sok z buraków 10%

SOK JABŁKOWO-RABARBAROWY
Smak dzieciństwa i beztroskich wakacji. Rabarbar jest niezbędny dla zdrowej i zbilansowanej diety. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspomaga pracę jelit. Bogaty w antyoksydanty tworzy naturalną barierę dla wolnych rodników.

skład: sok z jabłek 80%, sok z rabarbaru 20%

SOK JABŁKOWO-GRUSZKOWY
Pyszne połączenie soczystych, półsłodkich jabłek i delikatnych słodkich gruszek. Dwa owoce bogate w antyoksydanty. Dodatkowo gruszki sa bogate w potas, żelazo, witaminy C, A, E i D.

skład: sok z jabłek 80%, sok z gruszek 20%




Konfitury La Koguta są robione według tradycyjnych brytyjskich przepisów zaadaptowanych do polskich podniebień i warunków. Powstają z lokalnych składników wzbogaconych o egzotyczny akcent.

W klasycznych słoiczkach czy buteleczkach umieszczane są te dobrocie.
Etykiety w bardzo prostym graficznym wykonaniu potrafią zaciekawić i wzbudzić zainteresowanie. Pomimo niedużych powierzchni umieszczone są na nich wszystkie niezbędne informacje na ich temat.

Lubujecie się w przetworach? Sami je przygotowujecie, czy wyszukujecie dobrych producentów, którzy kładą nacisk na jakość?

pozdrawiam - Magda

19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe są te smaki konfitur. Cebulowo - figowa mnie zaskoczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałabym, na pewno są smaczne, choć preferuję samodzielne robienie przetworów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Soczki to bym popiła sobie codziennie inny

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie soczki bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham przetwory tylko że ja robię z erytrytolem. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite połączenia smakowe jak na konfitury! No i soki 100% są super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa jestem konfitur, nietypowe połączenia, aż chciałoby się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przygotowuję takich komfitur. Soków też nie piję, wolę owoce. Ale połączenia smakowe są bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to wszystko musi być smaczne. Fajny post, miło się czytało tylko od razu zaczęło mi burczeć w brzuchu :) Bardzo podobają mi się zdjęcia również. Atrakcyjnie przedstawiają produkty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciekawe połączenia smaków :D Z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. czuje się zainteresowana :D Lubie takie przetwory

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam konfitury, dżemy, a te wyglądają smakowicie! I cóż za nazwa chwytliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne, nietypowe połączenia. Ja przeważnie przetwory robię sama i mam spory zapas na zimę

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie manufaktury musi być przepyszne to wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe połączenia smakowe. Ten chutney zainteresował mnie najbardziej, a soczku chętnie bym się napiła.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe i zdrowe smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. same cudowności, idealne na jesienne dni,
    narobiłaś mi na nie apetytu

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje dzieci były by zachwycone tyloma wspaniałościami :) Nie słyszałam o tej marce i chętnie poznam ich produkty.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają naprawdę zachęcająco i chętnie dowiem się jak smakuja :)

    OdpowiedzUsuń