5 lutego 2014

ODPOWIEDNIE PRZECHOWYWANIE PRZYPRAW I COŚ NA SŁODKO ZE SKWORCU

 Witam
Osobiście u mnie w niewielkiej kuchni lubię jak wszystko jest na swoim miejscu. Wspomnę, że organizując swoje "zaplecze kuchenne" inspirowałam się rozwiązaniami, które podpatrzyłam w Ikeii. Przez wiele miesięcy moje przyprawy, których używam w sumie prawie codziennie do przygotowywania posiłków nie miały swojego miejsca. Raz składałam je w szufladzie, innym razem w pudełeczkach. Czułam, że nie mają swojego miejsca. Aż do momentu, gdzie znalazły swoje miejsca w słoiczkach, które pozwoliłam sobie wybrać przy dalszej współpracy z Skworcu. Przyznam, że wcześniej próbowałam również kilku słoiczków, ale miałam wrażenie że przyprawy łapią lekką wilgoć. 
W otrzymanych ośmiu słoiczkach umieściłam przyprawy, które często stosuję.
 Słoiczek jest wykonany ze szkła, które w przeciwieństwie do plastiku nie reaguje z przyprawami. Oprócz funkcji ozdobnej chroni on produkty spożywcze przed kurzem i wilgocią. Zawiera on specjalną uszczelkę, dzięki której przyprawy dłużej zachowują świeżość.

Ponadto pozwala on wyeksponować świeże, bajecznie kolorowe przyprawy stając się tym samym ozdobą każdej kuchni.

Przyprawy standardowo po otwarciu opakowania tracą na wartości oraz świeżości, ponieważ z reguły stoją gdzieś na półce w otwartym lub nieszczelnym opakowaniu, przez co łatwo chłoną wilgoć. Nie jest to dla nich najlepsze, dlatego warto zainwestować w słoiczki na przyprawy, dzięki którym, będziemy mogli je estetycznie i bezpiecznie przechowywać. Nasze przyprawy z pewnością to docenią i będą dłużej świeże, oraz zachowają swoje drogocenne właściwości aromaty.

Jak widzicie słoiczki znalazły swoje miejsce na półeczce podświetlanej. Osiem słoiczków idealnie się na niej mieści. Jestem w końcu zadowolona z takiego rozwiązania. Przyprawy stoją już w tych słoiczkach około 3 msc. Nie robiłam wcześniej wpisu, gdyż chciałam dokładnie sprawdzić czy owe słoiczki się sprawdzą. Dziś mogę napisać, że spełniają swoją funkcję idealnie. Nie łapią wilgoci - jestem z nich zadowolona.
Koszt pojedynczego słoiczka  - 2,65 zł.
SYROP KLONOWY
Zawsze byłam ciekawa tego dodatku. Czytałam o nim wiele pozytywnych rzeczy. Co mnie zadziwiło? że nie koniecznie służy on do umilania deserów. Można go również stosować do ryb, mięs i warzyw. Dla mnie to dość dziwne, ale może nie jestem zbyt nowoczesna w tworzeniu dań, chociaż przyznam, że lubię eksperymentować. Uważam, że powinnam się przemóc i spróbować go użyć właśnie do tych dań. Jak na razie stosowałam go do deserów. Sprawdził się rewelacyjnie. Owszem nie lałam go za dużo, aby nie zepsuć deseru, bo wiadomo "co za dużo to nie zdrowo". Syrop był akcentem w deserach. 
Syrop klonowy to tradycyjny i naturalny produkt kanadyjski wytwarzany na bazie soku klonowego. Dzięki odparowaniu wody uzyskuje się gęstą masę bogatą w sole mineralne, witaminy, minerały, niacynę i kwas foliowy. Dodatkową zaletą syropu klonowego jest jego niskokaloryczność.

Syrop klonowy jest używany jako dietetyczny zamiennik cukru. Można dodawać go do ciast i deserów, słodzić przy jego użyciu kawę, herbatę oraz zimne napoje. Świetnie sprawdzi się jako polewa do naleśników, gofrów i racuchów. Sprawia, że francuskie tosty na słodko i grzanki nabierają słodkiego smaku bez użycia cukru. Z powodzeniem syrop klonowy zastąpi polewę do ciasta i urozmaici smak jogurtów, serków, lodów i płatków śniadaniowych czy owsianek. 

Koszt syropu:  250 ml -  27zł
Deser z naleśników.
Deser - lody.
 Kawa kapucziono.
  Słoiczki na zioła oraz Syrop klonowy możecie nabyć na stronie SKWORCU.

Firmie Smak-Com dziękuję za możliwość poznania i przetestowania produktów.
Moja opinia na temat tych produktów jest subiektywna, a fakt, że dostałam produkty nieodpłatnie, nie miał na nią wpływu.

19 komentarzy:

  1. Takie słoiczki do przechowywania przypraw są bardzo pomocne w kuchennej organizacji,syropu klonowego jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne słoiczki! :) Ja mam w domu całą półkę z przyprawami w podłużnych pojemniczkach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. syrop to bym przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na naleśniki, lody i kawkę się piszę ;) a takie słoiczki są bardzo przydatne - sama mam podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam takie pojemniki, świetnie wszystko zorganizowałaś.
    nigdy nie miałam syropu klonowego ale widać, że jest uniwersalny

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię taki porządek w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja przyprawy trzymam w plastikowych podłużnych pojemnikach :) Lubię mieć wszystko poukładane w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie i elegancko się prezentują takie pojemniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pojemniki boskie!wyglądają bardzo solidnie i elegancko

    OdpowiedzUsuń
  10. słoiczki do przypraw są bardzo przydatne i dużo lepiej się w nich wszystko przechowuje

    OdpowiedzUsuń
  11. słoiczki mega^^ sama takie bym chciała:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przechowuję przyprawy w takich słoiczkach

    OdpowiedzUsuń
  13. słoiczki są idealne! ja kombinuję z różnymi słoikami z odzysku, właśnie w weekend będę część ozdabiac.
    Syrop klonowy uwielbia mój syn i mąż. Jedzą do pankejków z maślanki i jeszcze smarują je MASŁEM!

    OdpowiedzUsuń
  14. Akurat dzisiaj po raz pierwszy miałam okazję spróbować syrop klonowy do racuszków. Pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ładne słoiczki :) w podobnych trzymam przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę kupić takie słoiczki, kiedyś nigdzie nie mogłam znaleźć takich z uszczelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna sprawa takie słoiczki i jak pieknie to wygląda razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie pojemniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepięknie wyglądają tak przechowywane przyprawy. Ja trzymam wszystko w małych słoikach po koncentratach pomidorowych ;)

    OdpowiedzUsuń