24 stycznia 2017

OLIVE OIL SPRAY, EXTRA VIRGIN BIO /MYVITA/


Witam

Trend na zdrową żywność rozwija się w błyskawicznym tempie. Dlaczego? 

Tryb życia ludzi się na tyle zmienił, że zaczynamy o siebie zwyczajnie nie dbać, wciąż biegamy za pracą, dzień za dniem umyka. Spożywane jedzenie kupujemy przypadkiem, nie zwracamy uwagi co w nim się tak naprawdę znajduje. W Polsce zaczyna szerzyć się u ludzi młodych otyłość, rozwijają się choroby. Nie poszerzając zagadnienia ze zdrowiem itd. bo mogłaby wyjść epopeja XXI wieku...zapraszam na post. 
Media apelują...dbajmy o siebie, o to co jemy, jakie prowadzimy życie, ruszmy tyłki sprzed komputerów, zażyjmy ruchu! Czy to dociera do wszystkich? Jeszcze nie, ale Polacy zaczynają być bardziej świadomi tego co jedzą, w jaki sposób przygotowują posiłki i ile czasu poświęcają na fizyczne rozrywki dla wzmocnienia odporności.

Programy kulinarne, ogólnie media promują zdrowe przygotowywanie potraw, używając składników najwyższej jakości. Uniwersalnym produktem jest znana od wieków oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN Bio. Co oznacza Bio? Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą już wyjaśniam. Idąc do sklepu niejednokrotnie się zastanawiacie nad opisami? Na opakowaniach produktów znajdziemy zamiennie słówka, takie jak "bio", "eko" czy "organic". To jedno i to samo, choć zgodnie z przepisami najwłaściwszym określeniem jest po prostu "ekologiczny". Każdy produkt z takim napisem musi mieć w UE certyfikat. Jeśli ma, poznamy to po charakterystycznym zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu. Takie oznaczenie widnieje na oliwie z oliwek Extra Virgin Bio ze sklepu MyVita. Jest to mój ostatni specjalny dodatek w kuchni jakiego używam. Ta wersja różni się od innych sposobem aplikacji, jest w sprayu.

Składniki: Ekologiczna oliwa z oliwek Extra Virgin BIO z pierwszego tłoczenia.

"Nadaje się do gotowania smażenia i pieczenia. Wzbogaca smak potraw, kanapek, sałatek, makaronów, nadaje się idealnie do krótkiej obróbki cieplnej zarówno mięs jak i warzyw. Mgiełka naszej oliwy wzbogaci smak każdej potrawy, a do tego jedna porcja aplikacji to tylko 15 kcal.Najwyższej jakości włoska ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest to tłoczona na zimno oliwa najwyższej kategorii, uzyskana wyłącznie sposobem mechanicznym bezpośrednio z oliwek."

Produkt posiada certyfikat ekologiczny gwarantujący, że na żadnym etapie produkcji nie zostały użyte nawozy chemiczne, środki ochrony roślin oraz konserwanty i sztuczne dodatki.


Produkt nie zawiera:
konserwantów,
alkoholu,
sztucznych dodatków,
freonu,
silikonu.

Cena: 22,99 zł
Pojemność jednego opakowania: 125 ml



Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. Warto jak widzicie pić po jednej łyżce dziennie tej ambrozji.

Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.

Oliwa z oliwek jest bogata w kolejne ważne witaminy: A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Ciekawostka dla palaczy .

Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.



Oliwa z oliwek jest aromatyczna, przemycana sprytnie w pożywieniu nie ma prawa nam zaszkodzić (oczywiście z umiarem). Wpływa dobroczynnie na nasz organizm, przyjmowana regularnie daje pozytywne efekty. 

Warto ją stosować na zwykłą kromkę razowca zamiast np: masła. Od wielu miesięcy jestem zagorzałą fanką oleju kokosowego w kromce, ale od kiedy użyłam tej oliwy z oliwek w kanapce to moje kubki smakowe na tyle ją pokochały, że wprowadziłam ją na stałe do śniadań. 

Jak wygląda Wasz zdrowy tryb życia? Przygotowujecie posiłki sami czy kupujecie gotowce? Używacie w kuchni oliwy z oliwek?


pozdrawiam - Magda

15 komentarzy:

  1. Oliwe z oliwek uzywam stale. To niezbędny dodatek w mojej kuchni.
    Niestety gotuje sama, chociaz wybitnie nie lubie:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowe posiłki, to u mnie rzadkość :). Może ze dwa razy w roku zdarzy mi się coś kupić, a tak to, to zawsze sama wszystko robię :). Oliwę zawsze mam w domu, choć innej marki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu oliwa z oliwek to podstawa i mam wrażenie, że wiecznie muszę kupować nowe opakowania. Wersji ze sprayem nie miałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo właśnie ja też używam oleju kokosowego ;) Ale skoro mówisz że jest jeszcze lepszy ! to spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowy tryb życia jest bardzo ważny dobrze ze coraz więcej osób się interesuje tym co je;))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oliwa z oliwek u mnie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi sie bardziej podobają te ogòrasy mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Stosowałam ale z innej firmy w sumie nie pamiętam jakiej :) bardzo przydatna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam oliwę z oliwek nie tylko w kuchni,ale również w pielęgnacji

    OdpowiedzUsuń
  10. Oliwę z oliwek to w kuchni używam :) a od miesiąca w olejku na włosy ;) tego maleństwa nie znam ;(

    OdpowiedzUsuń
  11. Oliwę z oliwek bardzo często używam w swojej kuchni i zawsze staram się przygotować własne posiłki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zdecydowanie jestem zwolennikiem przygotowywania posiłków samemu ;) oliwę z oliwek często mam w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oliwa z oliwek u mnie również gości, jednym z powodów są moje małe dzieci :)

    OdpowiedzUsuń