Witam
Od małego dziecka znam smak miodu. Zostałam na nim wychowana. Rodzice nie tylko podawali mi go w postaci miodowej "słodkiej łyżeczki", ale byłam nim także leczona podczas przeziębień. Z domu wyniosłam miksturę babci, która gotując miód z mlekiem i czosnkiem podawał mi ją jako lekarstwo. Rzadko byłam poważniej chora, dlatego domowe sposoby sprawdzały i sprawdzają się do tej pory najlepiej.
Teraz kiedy jestem na swoim gospodarstwie, miodu nigdy nie brakuje w spiżarni na półce. Miód stosuję jako zamiennik cukru, który odstawiłam kilka lat temu. Dla ciekawości mogę Wam zdradzić, że w ciągu roku schodzi u mnie ze dwa kg cukru (najczęściej dodaję go wtedy do wypieków świątecznych).
🍯🐝🍯🐝🍯🐝
Do czego wykorzystuję ten składnik spożywczy? Przede wszystkim jest dla mnie zamiennikiem cukru do herbaty.
Ciasta, ciasteczka i mazurki nie obędą się rzecz jasna bez miodowego składnika. Kiedy miewam spadki cukru (cukrzykiem nie jestem) to mała łyżeczka pobudza mnie do życia. Zimą kiedy chcę się ogrzać i zdecyduję się na kufelek grzanego piwa to dodatek miodu i goździków jest obowiązkowy.
Miodu używam także kiedy chcę się podleczyć z lekkiego przeziębienia, działa on wyśmienicie na kaszel i drogi oddechowe. Uważam, że miód wtedy jest pomocny i łagodzi objawy choróbska.
Ostatnio nasze podniebienia poznają smaki miodów od Złotej Krainy.
Miodu używam także kiedy chcę się podleczyć z lekkiego przeziębienia, działa on wyśmienicie na kaszel i drogi oddechowe. Uważam, że miód wtedy jest pomocny i łagodzi objawy choróbska.
Ostatnio nasze podniebienia poznają smaki miodów od Złotej Krainy.
Piszą o sobie tak
"Firma Złota Kraina rozpoczyna w Polsce rozwój dystrybucji miodów pod marką własną Słodycz Natury. Ściśle współpracujemy z jedną z największych niemieckich firm specjalizującej się w przetwarzaniu i rozlewie najwyższej jakości miodów pochodzącychz wielu zakątków Europy oraz Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższa jakość naszych miodów potwierdzona jest certyfikatami jakości Unii Europejskiej IFS FOOD oraz BIO-EKO. Każda produkcja sprawdzana jest laboratoryjnie co pozwala utrzymaćnajwyższą jakość naszych produktów."
MIODY ZŁOTA KRAINA
🍯🐝🍯🐝🍯🐝
Miód słonecznikowy. Łagodny kremowy miód o lekko owocowym i słodkim smaku. Pomaga przy leczeniu dolnych i górnych dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na żołądek i na stan jelit. Jest doskonałym dodatkiem do deserów.
Miód akacjowy o bardzo jasnej barwie uchodzący za najsłodszy miód dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci.Bogaty w węglowodany, białko, enzymy i kwasy organiczne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe. Hamuje procesy miażdżycowe. Jest najlepszym miodem dla diabetyków.
Wzbogacony dodatkowo Gelee Royal (2%) mleczkiem pszczelim staje się miodem z dużą skarbnicą witamin.
Mleczko pszczele działa stymulująco i pobudzająco. Zwiększa możliwości wysiłku fizycznego i intelektualnego. Ma ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów. Poza tym posiada właściwości bakteriobójcze.
Miód kolendrowy, o wyrazistym aromatycznym smaku, o lekko ziołowym zapachu.Zawiera witaminę A,E,PP żelazo i mangan. Zalecany przy problemach z układem pokarmowym i do stosowania na zewnętrzne rany, który przyspiesza gojenie. Doskonale sprawdza się podczas przeziębienia i grypy, wykazuje właściwości wykrztuśne.
Miód z dzikiej lawendy, powstaje z pyłku zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Intensywny zapach, lekko korzenny o nieco gorzkim smaku. Dzięki dużej ilości olejków eterycznych posiada właściwości regenerujące, antyseptyczne i odprężające.
Miód pomarańczowy to delikatny smak z lekko cytrusową nutą. Ze względu na łagodny aromat polecany jest jako słodki dodatek do deserów, jogurtów i napojów.Ma silne właściwości oczyszczające i uspokajające. Łagodzi roztrój żołądka wywołany przez stres.
Miody ze Złotej Krainy poleca znana restauratorka Magda Gessler.
Każdy z miodów charakteryzuje się wykwintnym smakiem, barwą i gęstością. Po czasie z zamkniętymi oczami jesteśmy w stanie rozróżnić miód lawendowy np: od słonecznikowego.
Miód to potęga zdrowotnych składników. Ma działanie profilaktyczne i lecznicze.
Należy do produktów łatwo przyswajalnych. Trawienie jego jest szybkie i bezkolizyjne.
Spożywanie miodu ma wiele zalet. Wzmacnia odporność, sprawnie regeneruje organizm przy spadku formy. Polecany jest osobom cierpiącym na choroby serca oraz dolegliwości wątroby. Miód jest znakomitym odtruwaczem - zaleca się jego spożywanie przy nadmiernym paleniu lub piciu alkoholu.
Korzystacie z dobrodziejstw natury? Lubicie miód? Czy ten składnik spożywczy znajduje u Was miejsce w żywieniu?
Zdrowa słodycz! :)
OdpowiedzUsuńW moim domu też miód zawsze musi być, najczęściej kupujemy od znajomego pszczelarza. :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię miód, a ten też wygląda naprawdę interesująco.
OdpowiedzUsuńMój mąż od jesieni aż do na prawdę ciepłej wiosny, codziennie pije wodę z miodem i cytryną i nie choruje. Więc takie miodki to nie lada gratka dla niego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód. Herbate z cytryną już od dłuższego czasu słodzę tylko i wyłącznie miodem. Takiego pomarańczowego ani z dzikiej lawendy jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńLubię miód :) chociaż nie umiałabym nim posłodzić kawy, zupełnie mi nie pasuje wtedy.
OdpowiedzUsuńuwielbiam a tutaj mam fantastyczne kompendium. Słoiki sa bardzo estetyczne
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńOd razu nabrałam smaka. Super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNiby miód lubię, ale nie mam nawyku używania go.
OdpowiedzUsuńMiód kupuję tylko od pszczelarza z naszej okolicy :)
OdpowiedzUsuńSprawdzone miody to prawdziwy skarb
OdpowiedzUsuńMiód jest dobry na wszystko! Ale podobno nie można go poddawać działaniu wysokich temeratur, gdyż traci swe własciwości :-)
OdpowiedzUsuńJem miód, bardzo lubię,
OdpowiedzUsuńużywam go do różnych potraw, do smarowania chlebka,
jako leakrstwo :-)
Ja zazwyczaj używam miodu w celach kosmetycznych, ale te smaki są tutaj tak intrygujące, że chętnie bym spróbowała - zwłaszcza pomarańczowego :)
OdpowiedzUsuń