22 lutego 2020

SŁODKOŚCI ZE ZŁOTEJ KRAINY

Witam

Od małego dziecka znam smak miodu. Zostałam na nim wychowana. Rodzice nie tylko podawali mi go w postaci miodowej "słodkiej łyżeczki", ale byłam nim także leczona podczas przeziębień. Z domu wyniosłam miksturę babci, która gotując miód z mlekiem i czosnkiem podawał mi ją jako lekarstwo. Rzadko byłam poważniej chora, dlatego domowe sposoby sprawdzały i sprawdzają się do tej pory najlepiej. 

Teraz kiedy jestem na swoim gospodarstwie, miodu nigdy nie brakuje w spiżarni na półce. Miód stosuję jako zamiennik cukru, który odstawiłam kilka lat temu. Dla ciekawości mogę Wam zdradzić, że w ciągu roku schodzi u mnie ze dwa kg cukru (najczęściej dodaję go wtedy do wypieków świątecznych).

🍯🐝🍯🐝🍯🐝

Do czego wykorzystuję ten składnik spożywczy? Przede wszystkim jest dla mnie zamiennikiem cukru do herbaty.
Ciasta, ciasteczka i mazurki nie obędą się rzecz jasna bez miodowego składnika. Kiedy miewam spadki cukru (cukrzykiem nie jestem) to mała łyżeczka pobudza mnie do życia. Zimą kiedy chcę się ogrzać i zdecyduję się na kufelek grzanego piwa to dodatek miodu i goździków jest obowiązkowy.

Miodu używam także kiedy chcę się podleczyć z lekkiego przeziębienia, działa on wyśmienicie na kaszel i drogi oddechowe. Uważam, że miód wtedy jest pomocny i łagodzi objawy choróbska.

Ostatnio nasze podniebienia poznają smaki miodów od Złotej Krainy.




Piszą o sobie tak
"Firma Złota Kraina rozpoczyna w Polsce rozwój dystrybucji miodów pod marką własną Słodycz Natury. Ściśle współpracujemy z jedną z największych niemieckich firm specjalizującej się w przetwarzaniu i rozlewie najwyższej jakości miodów pochodzącychz wielu zakątków Europy oraz Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższa jakość naszych miodów potwierdzona jest certyfikatami jakości Unii Europejskiej IFS FOOD oraz BIO-EKO. Każda produkcja sprawdzana jest laboratoryjnie co pozwala utrzymaćnajwyższą jakość naszych produktów."

MIODY ZŁOTA KRAINA
🍯🐝🍯🐝🍯🐝

Miód słonecznikowyŁagodny kremowy miód o lekko owocowym i słodkim smaku. Pomaga przy leczeniu dolnych i górnych dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na żołądek i na stan jelit. Jest doskonałym dodatkiem do deserów. 


Miód akacjowy o bardzo jasnej barwie uchodzący za najsłodszy miód dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci.Bogaty w węglowodany, białko, enzymy i kwasy organiczne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe. Hamuje procesy miażdżycowe. Jest najlepszym miodem dla diabetyków.
Wzbogacony dodatkowo Gelee Royal (2%) mleczkiem pszczelim staje się miodem z dużą skarbnicą witamin.
Mleczko pszczele działa stymulująco i pobudzająco. Zwiększa możliwości wysiłku fizycznego i intelektualnego. Ma ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów. Poza tym posiada właściwości bakteriobójcze.




Miód kolendrowy, o wyrazistym aromatycznym smaku, o lekko ziołowym zapachu.Zawiera witaminę A,E,PP żelazo i mangan. Zalecany przy problemach z układem pokarmowym i do stosowania na zewnętrzne rany, który przyspiesza gojenie. Doskonale sprawdza się podczas przeziębienia i grypy, wykazuje właściwości wykrztuśne.

Miód z dzikiej lawendy, powstaje z pyłku zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Intensywny zapach, lekko korzenny o nieco gorzkim smaku. Dzięki dużej ilości olejków eterycznych posiada właściwości regenerujące, antyseptyczne i odprężające.




Miód pomarańczowy to delikatny smak z lekko cytrusową nutą. Ze względu na łagodny aromat polecany jest jako słodki dodatek do deserów, jogurtów i napojów.Ma silne właściwości oczyszczające i uspokajające. Łagodzi roztrój żołądka wywołany przez stres.





Słodycz Natury to miody mieszczące się w sympatycznych, niskich, ale szerokich szklanych słoiczkach z czarną gustowną zakrętką o gramaturze 275 g. Przyozdobione są etykietami na których widnieją elementy roślinne nawiązujące do danego smaku. Główna etykieta jest pomysłowo połączona z nalepką na wieczku i stanowi w pewnym rodzaju plombę.

Miody ze Złotej Krainy poleca znana restauratorka Magda Gessler.
Każdy z miodów charakteryzuje się wykwintnym smakiem, barwą i gęstością. Po czasie z zamkniętymi oczami jesteśmy w stanie rozróżnić miód lawendowy np: od słonecznikowego. 

Miód to potęga zdrowotnych składników. Ma działanie profilaktyczne i lecznicze.
Należy do produktów łatwo przyswajalnych. Trawienie jego jest szybkie i bezkolizyjne.


Spożywanie miodu ma wiele zalet. Wzmacnia odporność, sprawnie regeneruje organizm przy spadku formy. Polecany jest osobom cierpiącym na choroby serca oraz dolegliwości wątroby. Miód jest znakomitym odtruwaczem - zaleca się jego spożywanie przy nadmiernym paleniu lub piciu alkoholu.

Korzystacie z dobrodziejstw natury? Lubicie miód? Czy ten składnik spożywczy znajduje u Was miejsce w żywieniu?




pozdrawiam - Magda

15 komentarzy:

  1. W moim domu też miód zawsze musi być, najczęściej kupujemy od znajomego pszczelarza. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię miód, a ten też wygląda naprawdę interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż od jesieni aż do na prawdę ciepłej wiosny, codziennie pije wodę z miodem i cytryną i nie choruje. Więc takie miodki to nie lada gratka dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam miód. Herbate z cytryną już od dłuższego czasu słodzę tylko i wyłącznie miodem. Takiego pomarańczowego ani z dzikiej lawendy jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię miód :) chociaż nie umiałabym nim posłodzić kawy, zupełnie mi nie pasuje wtedy.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam a tutaj mam fantastyczne kompendium. Słoiki sa bardzo estetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu nabrałam smaka. Super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby miód lubię, ale nie mam nawyku używania go.

    OdpowiedzUsuń
  9. Miód kupuję tylko od pszczelarza z naszej okolicy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miód jest dobry na wszystko! Ale podobno nie można go poddawać działaniu wysokich temeratur, gdyż traci swe własciwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jem miód, bardzo lubię,
    używam go do różnych potraw, do smarowania chlebka,
    jako leakrstwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zazwyczaj używam miodu w celach kosmetycznych, ale te smaki są tutaj tak intrygujące, że chętnie bym spróbowała - zwłaszcza pomarańczowego :)

    OdpowiedzUsuń