Witam
Dieta jest sposobem odżywiania się. Nie jest to jednak pojęcie dla wszystkich zrozumiałe z czym spotykam się nadal wśród znajomych. U większości z nich „dieta” kojarzy się od razu z odchudzaniem i wyrzeczeniami z nią związanymi. A to nie o to chodzi. Dieta to termin charakteryzujący nasz sposób żywienia. Może być ona lekkostrawna kiedy jemy np. dużo świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, wieczorami lekki posiłek), a także taka kiedy dana osoba zjada duży posiłek w godzinach popołudniowych, pije słodzone napoje gazowane, opuszcza śniadania. Dieta może być zdrowa jak widzicie i niezdrowa, monotonna lub urozmaicona. Wszystko zależy na co postawimy i jaki chcemy prowadzić tryb życia.
Skoro mamy już za sobą definicję diety to przejdę do polecenia Wam książki Agaty Lewandowskiej pt: Dieta wzmacniająca odporność. Tematyka jest obecnie na czasie, kiedy to w szczególny sposób powinniśmy popracować nad swoją odpornością kiedy na całym świecie panuje pandemia.
Od wielu jednak lat i nieustająco staram się prowadzić zdrowy tryb życia, dlatego bacznie zwracam uwagę na przyjmowane posiłki. Pochwalić się muszę tym, że na dobre pożegnałam jedzenie na mieście i picie gazowanych kolorowych napojów. Jest to temat już dla mnie zamknięty i prawdopodobnie do niego już nie wrócę. Wyjątek stanowią różnego rodzaju uroczystości na jakich bywam i jestem zdana na posiłki jakie są mi podawane. Na szczęście zdarza się to rzadko.
AGATA LEWANDOWSKA jest dietetykiem, absolwentką WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit).
Książka Dieta wzmacniająca odporność miała swoją premierę 2 września 2020 r. Została wydana przez dobrze mi znane Wydawnictwo RM.
Na odporność każdego organizmu składa się kilka istotnych zasad. Należy dostarczać sobie dobrą i wyważoną ilość makroskładników, witamin oraz dbać o kondycję bakterii jelitowych. Nie wystarczy zjeść jednorazowo parę zdrowych warzyw czy owoców, na odporność trzeba sobie zapracować, aby w okresie np.: teraz jesienno-zimowm nie doprowadzić do osłabienia i łapać zaraz jakieś wirusy.
Z tej książki dowiesz się:
· jak budować zdrowie i odporność przez cały rok,
· jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności,
· jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności,
· co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba.
Od pierwszych stron ta pozycja książkowa potrafi wciągnąć. Pomimo tego, że jest to poradnik to mnie zaciekawił do tego stopnia, że pochłonęłam jego każdą stronę na przełomie dwóch wieczorów. Większość stronic zajmują przepisy przedstawiające różne składniki umiejętnie przemycone w różnych potrawach. Wiadomo, że nie możemy lubić każdego warzywa lub innego składnika spożywczego. A takie przepisy potrafią je zawierać, a my ze smakiem je zjadamy dostarczając tym sposobem cennych witamin naszemu organizmowi.
Dietetyczka już w pierwszych stronach umieściła jak ważną dla nas piramidę żywieniową będącą kluczowym rozwiązaniem dla dobrego odżywiania. I nie ważne ile razy ją spotykam w podobnych książkach to i tak zawsze ją analizuję i sprawdzam na ile się ona u mnie sprawdza.
AGATA LEWANDOWSKA jest dietetykiem, absolwentką WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit).
Książka Dieta wzmacniająca odporność miała swoją premierę 2 września 2020 r. Została wydana przez dobrze mi znane Wydawnictwo RM.
Na odporność każdego organizmu składa się kilka istotnych zasad. Należy dostarczać sobie dobrą i wyważoną ilość makroskładników, witamin oraz dbać o kondycję bakterii jelitowych. Nie wystarczy zjeść jednorazowo parę zdrowych warzyw czy owoców, na odporność trzeba sobie zapracować, aby w okresie np.: teraz jesienno-zimowm nie doprowadzić do osłabienia i łapać zaraz jakieś wirusy.
Z tej książki dowiesz się:
· jak budować zdrowie i odporność przez cały rok,
· jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności,
· jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności,
· co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba.
Od pierwszych stron ta pozycja książkowa potrafi wciągnąć. Pomimo tego, że jest to poradnik to mnie zaciekawił do tego stopnia, że pochłonęłam jego każdą stronę na przełomie dwóch wieczorów. Większość stronic zajmują przepisy przedstawiające różne składniki umiejętnie przemycone w różnych potrawach. Wiadomo, że nie możemy lubić każdego warzywa lub innego składnika spożywczego. A takie przepisy potrafią je zawierać, a my ze smakiem je zjadamy dostarczając tym sposobem cennych witamin naszemu organizmowi.
Dietetyczka już w pierwszych stronach umieściła jak ważną dla nas piramidę żywieniową będącą kluczowym rozwiązaniem dla dobrego odżywiania. I nie ważne ile razy ją spotykam w podobnych książkach to i tak zawsze ją analizuję i sprawdzam na ile się ona u mnie sprawdza.
Warzywa i owoce są bardzo ważnym składnikiem w codziennej diecie u każdego. Jednak niejadkom ich spożycie nie przychodzi tak prosto. Autorka poleca prosty sposób jak można 400 – 500 g warzyw zjadać w ciągu dnia, a jest to jedynie minimum dawki. I tak np.: mały ogórek kiszony i dwie rzodkiewki do śniadania, na drugie śniadanie wystarczy średnia marchewka pokrojona w słupki, na obiad porcja gotowanych na parze brokułów, na podwieczorek pomarańcza i na kolację pomidor lub grilowana cukinia.
Posiłki złożone to już oddzielny temat, ale dla wzmocnienia odporności powinniśmy nie zapominać o ruchu fizycznym który daje nam:
W książce jaka została podzielona na rozdziały znalazłam sporo cennych wiadomości. W jaki sposób o siebie dbać w trakcie całego roku, nie tylko teraz kiedy za każdym rogiem czai się jakiś wirus.
Posiłki złożone to już oddzielny temat, ale dla wzmocnienia odporności powinniśmy nie zapominać o ruchu fizycznym który daje nam:
- lepsze krążenia
- lepsze dotlenienie
- korzystny wpływ na utrzymania prawidłowej masy ciała
- większa sprawność
- lepsza praca płuc.
W książce jaka została podzielona na rozdziały znalazłam sporo cennych wiadomości. W jaki sposób o siebie dbać w trakcie całego roku, nie tylko teraz kiedy za każdym rogiem czai się jakiś wirus.
Sądziłam, że ta książka będzie jedynie moim potwierdzeniem wiadomości jakie przyswoiłam już dawno temu. Jednak kilka ciekawostek jak „rola pożytecznych bakterii w organizmie” czy gorące kakao i herbata mogą doprowadzić w przeziębieniu do wysuszenia większego gardła, a żucie goździków może zapobiegać infekcji pozwoliły mi obalić mity.
Książka jest napisana prostym i zrozumiałym językiem. Przeplatające się ilustracje wzbogacają ją przez co nie czuć nudy kiedy wertujemy kolejne strony.
Dietetyczka i autorka tej książki przekazuje cenne informacje na temat zdrowia, odporności i dobrego odżywania się. Porusza tematy niby błahe, ale wciąż nie znane przez wiele osób.
Jeżeli tylko dopada nas przeziębienie nie musimy od razu rezerwować wizyty do lekarza (która teraz i tak odbywa się w większości przez telefon w formie tele porady). Wystarczy przygotować sobie miksturę sięgając po odpowiednie warzywa lub owoce łatwo dostępne i działające na zasadzie wzbogacanie codziennej diety oraz mających bakteriobójcze działanie.
pozdrawiam - Magda
Ta książka z pewnością zawiera mnóstwo fajnych porad i przepisów, które można wykorzystywać i cieszyć się lepszym zdrowiem :D
OdpowiedzUsuńLubie takie książki :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna książka. Stawiam przede wszystkim na dietę, nie posiłkuję się suplementami aby wzmocnić odporność :)
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się taka książka bo niestety jesienią i zima często się przeziębiam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta nowa piramida żywieniowa
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka patrząc na obecna sytuacje :(
OdpowiedzUsuńo! nowa piramida zdrowego żywienia...
OdpowiedzUsuńPani Agata ma fantastyczne książki i niesamowitą wiedzę, bardzo je polecam, sama uwielbiam poradniki i książki dot. żywienia i diet
OdpowiedzUsuńMyślę, że wielu osobom teraz może się przydać taka książka. Ja wiem jak się odżywiać i tego się trzymam.
OdpowiedzUsuńwiele cennych rad zawiera to ksiązka, warto ją mieć
OdpowiedzUsuń