11 stycznia 2024

DOMOWA BIBLIOTECZKA Jak czytać i rozumieć etykiety" autorstwa Magdaleny Jarzynka-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej

 Witam 


"Jak czytać i rozumieć etykiety" autorstwa Magdaleny Jarzynka-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej

To książka dla tych, którzy chcą robić rozsądne zakupy żywieniowe znając skład i oznaczenia na opakowaniu. Dzięki poznaniu pewnych trików jakie są stosowane przez producentów łatwo unikniemy błędu podczas zakupów. Dla nas etykieta jest podstawą zanim zdecydujemy się na dany zakup. Wiele osób do tej pory ściąga spożywkę z regału sklepowego i wkłada do koszyka, nie zerkając na etykietę, jaka informuje przede wszystkim o składzie. Jest on kluczowy bo zawiera dane o kaloryczności produktu, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Rozsądni klienci będą śledzić takie etykiety, wręcz powinni jeżeli cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego.


Dietosfera to poradnia dietetyczna działająca od 2007 roku. Jej założycielki – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – są dyplomowanymi dietetyczkami. Zajmują się też edukacją żywieniową – prowadzą warsztaty i wykłady dla firm, szkół, przedszkoli, angażują się w kampanie edukacyjne i występują w mediach jako ekspertki.
 

Z książki dowiesz się:

jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach,
jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności,
jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.

Połowa książki opisuje głównie jak czytać etykiety. Co to są certyfikaty i oznaczenia, jakie dodatkowe substancje występują w żywności. Dowiemy się również w tej części jakie czekają na nas haczyki czyli pułapki stosowane przez producentów. Przyznam się czytać etykiety zanim dokonam zakupu to okazało się, że miałam spore luki. Cieszę się, że mogłam uzupełnić te braki.

Druga część książki przedstawia przepisy. Dotyczą one głównie przygotowywania domowych podstawowych produktów jakie na co dzień spożywamy. Poznacie tu przepis na majonez, pieczywo, sorbet, ciasto drożdżowe, twaróg i wiele innych.

Książka do kupienia na www.empik.com i www.rm.com.pl

#współpraca barterowa
#wpis sponsorowany

pozdrawiam - Magda


6 komentarzy:

  1. Interesująca, wypadałoby wiedzieć takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że jest to ciekawa pozycja dla odbiorców w różnym wieku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że mało wiem o etykietach, sprawdzam podstawowe informacje, a przecież powinnam mieć większą świadomość, na co się decyduję przy różnych schorzeniach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanna Postupalska-Bożek12 stycznia, 2024

    Lubię takie książki, są bardzo przydatne

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna lektura dla mojej mamy, ona emocjonuje sie właśnie wykrywaniem sztuczek producentów. tytuł zapisuję

    OdpowiedzUsuń