Witam
Lubię gotować, lubię piec, lubię bo tego nauczyły mnie mama i babcia. I tak od wielu lat prowadzę swoją domową kuchnię do jakiej przemycam różne warzywa, owoce, aby dania były urozmaicane i wartościowe.
Moja domowa biblioteczka pęka w szwach od poradników o gotowaniu. Mam w niej mnóstwo różnego rodzaju książek opartych na przepisach czy zdrowym żywieniu. Do jednych mam szczególnych sentyment jeżeli chodzi o nasze klasyczne czy pospolite warzywa kuchni polskiej.
Współczuję tym osobom, które nie znają smaku warzyw, stronią od nich i mało ich spożywają. Warzywa nie tylko potrafią zaspokoić kubki smakowe, są zdrowe, a odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne i zajada je się ze smakiem.
Ostatnio sięgnęłam po poradnik, a raczej przepisownik bo znalazłam w nim mnóstwo przepisów Lidi Bawolskiej pt”Kuchnia pełna warzyw" - Wydawnictwo RM.
Autorka przekazuje nam do dyspozycji ponad 100 przepisów z warzyw łatwo dostępnych na targach, sklepach, a nawet w naszych ogródkach, gdzie sami możemy je wyhodować.
Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Książka w ten sposób została podzielona na poszczególne rozdziały warzywne.
Czyli moje ulubione warzywa z jakimi na co dzień obcuję. Wiele przedstawionych przepisów powiedzmy znam, może różnią się o parę dodatków jakie mnie pozytywnie zaskoczyło, ponieważ nie wpadłam wcześniej na pomysł by je dodać do potrawy.
Autorka w dużej mierze opiera się na warzywach, ale nie zapomina również o mięsie czy nabiale jakie również są ważnymi produktami w naszej diecie.
Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą!
Książka posiada bardzo dużo, kolorowych zdjęć potraw, które zachęcają do własnoręcznego ich przygotowania. Uważam, że każdy taki poradnik o gotowaniu powinny wyróżniać takie zdjęcia bo to dodaje klimatu i jednym słowem chce się daną potrawę przygotować samemu.
Lidia Bawolska – autorka bloga Pieprzyć z Fantazją. Lubi rozmawiać o gotowaniu, inspirację czerpie z kuchni swojej mamy i babci. Tworzy przepisy zarówno tradycyjne, jak i nowe, pomysłowe i niezwykłe.
#współpraca barterowa
#wpis sponsorowany
pozdrawiam - Magda
#wpis sponsorowany
pozdrawiam - Magda
Bardzo zaciekawiła mnie ta książka
OdpowiedzUsuńsprytne receptury na naturalne barwniki to coś co se przyda bo te syntetyczne to coś czego unikam
OdpowiedzUsuńCoraz więcej warzyw w mojej diecie, zatem taka książka by mnie zainteresowała.
OdpowiedzUsuńTo bardziej propozycja dla mojej mamy niż dla mnie.
OdpowiedzUsuń