1 kwietnia 2024

DOMOWA BIBLIOTECZKA - ”Kuchnia pełna warzyw" Lidi Bawolskiej - WYDAWNICTWO RM

Witam

Lubię gotować, lubię piec, lubię bo tego nauczyły mnie mama i babcia. I tak od wielu lat prowadzę swoją domową kuchnię do jakiej przemycam różne warzywa, owoce, aby dania były urozmaicane i wartościowe.

Moja domowa biblioteczka pęka w szwach od poradników o gotowaniu. Mam w niej mnóstwo różnego rodzaju książek opartych na przepisach czy zdrowym żywieniu. Do jednych mam szczególnych sentyment jeżeli chodzi o nasze klasyczne czy pospolite warzywa kuchni polskiej. 


Współczuję tym osobom, które nie znają smaku warzyw, stronią od nich i mało ich spożywają. Warzywa nie tylko potrafią zaspokoić kubki smakowe, są zdrowe, a odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne i zajada je się ze smakiem.

Ostatnio sięgnęłam po poradnik, a raczej przepisownik bo znalazłam w nim mnóstwo przepisów Lidi Bawolskiej pt”Kuchnia pełna warzyw" - Wydawnictwo RM.

Autorka przekazuje nam do dyspozycji ponad 100 przepisów z warzyw łatwo dostępnych na targach, sklepach, a nawet w naszych ogródkach, gdzie sami możemy je wyhodować.

Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Książka w ten sposób została podzielona na poszczególne rozdziały warzywne.

Czyli moje ulubione warzywa z jakimi na co dzień obcuję. Wiele przedstawionych przepisów powiedzmy znam, może różnią się o parę dodatków jakie mnie pozytywnie zaskoczyło, ponieważ nie wpadłam wcześniej na pomysł by je dodać do potrawy.

Autorka w dużej mierze opiera się na warzywach, ale nie zapomina również o mięsie czy nabiale jakie również są ważnymi produktami w naszej diecie.

Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą!


Książka posiada bardzo dużo, kolorowych zdjęć potraw, które zachęcają do własnoręcznego ich przygotowania. Uważam, że każdy taki poradnik o gotowaniu powinny wyróżniać takie zdjęcia bo to dodaje klimatu i jednym słowem chce się daną potrawę przygotować samemu.


Lidia Bawolska – autorka bloga Pieprzyć z Fantazją. Lubi rozmawiać o gotowaniu, inspirację czerpie z kuchni swojej mamy i babci. Tworzy przepisy zarówno tradycyjne, jak i nowe, pomysłowe i niezwykłe.

#współpraca barterowa
#wpis sponsorowany


pozdrawiam - Magda

4 komentarze:

  1. Bardzo zaciekawiła mnie ta książka

    OdpowiedzUsuń
  2. sprytne receptury na naturalne barwniki to coś co se przyda bo te syntetyczne to coś czego unikam

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz więcej warzyw w mojej diecie, zatem taka książka by mnie zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardziej propozycja dla mojej mamy niż dla mnie.

    OdpowiedzUsuń