Witam.
Niedziela u mnie dziś pochmurna. Postanowiłam umilić sobie i Wam post. W tym celu wzięłam się za upieczenie keksa. Wykorzystałam mieszankę żurawinowo-orzechową otrzymaną od Smak-Com. W przepisie użyłam cukru waniliowego również z przesyłki. Do ciasta zrobiłam kawy, którymi już wcześniej się delektowałam.
żurawinę (olej, cukier);
orzechy nerkowca;
orzechy arachidowe;
oraz migdały całe
Mieszanka żurawinowo-orzechowa to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Jest ona prawdziwą ucztą dla podniebienia, a ponadto cieszy oczy paletą przeplatających się barw. Mieszanka nadaje się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również do ciast deserów, sałatek oraz musli.
Ten doskonały miks różnorodnych orzechów i żurawiny to skarbnica witamin, minerałów i protein najwyżej jakości.
Zdrowy i naturalnie słodki przysmak, doskonale sprawdzi się w pracy, w podróży, na uczelni i w szkole.
Mieszanka żurawinowo-orzechowa zawiera m. in.: witaminy z grupy B oraz witaminę K, E i kwas foliowy, a także potas, wapń, cynk, miedź, selen, żelazo, magnez, fosfor. Migdały i orzechy zawierają dodatkowo kwas linolowy z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega–6 oraz kwas linolenowy - nienasycony kwas tłuszczowy typu omega-3, oba wyjątkowo cenne dla organizmu, a zwłaszcza osób pracujących umysłowo i uczących się. Godnym uwagi jest również fakt, że w przeciwieństwie do słodkich batonów, nie zawierają one cholesterolu.
Istnieje wiele zastosowań cukru wanilinowego. Generalnie może być stosowany w miejsce zwykłego cukru, zwłaszcza tam, gdzie aromat świeżej wanilii jest szczególnie pożądany, czyli do przyrządzania gorących napojów, deserów, ciast i wypieków. Można go również dodać do kawy, gorącej czekolady, lodów oraz świeżych owoców.
Mieszankę również podjadałam po ćwiczeniach, gdyż jest świetną przekąską zawierającą witaminy.
Do ciasta pasuje oczywiście kawa. Mogłam sobie dodatkowo uprzyjemnić deser robiąc aromatyczne kawy dla siebie rozpuszczalną i dla męża ziarnistą mieloną. Kawy również pochodzą od Smak-Com.
KREM BRULEE
Kawa rozpuszczalna Krem Brulee – to absolutna nowość w Polsce. Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. To wyjątkowa, aromatyzowana kawa rozpuszczalna o aromacie śmietankowo-waniliowym (Krem Brulee). Doskonałe połączenie wyśmienitego aromatu i subtelnego smaku prawdziwej kawy zachwyci każdego.
Kawa odświeża ciało i umysł. Jest to napar o właściwościach pobudzających. Podana rano stawia na nogi, kończąca obiad poprawia trawienie. Kawa to niezastąpione źródło energii, niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne. Zaś zawarta w niej kofeina jest szybko wchłaniana przez organizm, usprawnia myślenie, poprawia koncentrację i pamięć. Po jej wypiciu czujemy się pełni energii.
KAWA ZIARNISTA RUMOWA
Kawa odświeża ciało i umysł. Jest to napar o właściwościach pobudzających. Podana rano stawia na nogi, kończąca obiad poprawia trawienie. Kawa to niezastąpione źródło energii, niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne. Zaś zawarta w niej kofeina jest szybko wchłaniana przez organizm, usprawnia myślenie, poprawia koncentrację i pamięć. Po jej wypiciu czujemy się pełni energii.
Kawa ziarnista RUMOWA – to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Są to najwyższej jakości, wyselekcjonowane, aromatyzowane ziarna na bazie kawy Arabica Columbia Excelso o smaku i aromacie rumu. Całość stanowi doskonałe połączenie wyśmienitego aromatu i subtelnego smaku prawdziwej kawy. Efekt zachwyci każdego.
Aby wydobyć intensywny aromat należy zaopatrzyć się w kawę świeżo paloną. W miarę możliwości powinno się kupować kawę w ziarnach i mielić ją na krótko przed zaparzeniem. Dzięki temu cały aromat olejków zostaje w kawie. Gwarantuje to możliwie najwyższą moc smaku i aromatu przygotowanego napoju. A wspaniały zapach, który zagości w naszych domach, zachęci najbliższych do przerwy na wspólną „małą czarną” :D
CYNAMON
Cynamon jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. Ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach.
Zastosowanie:
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich jak również pikantnych: zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta (zwłaszcza szarlotek i pierników), twarogi, budynie, napoje mleczne. Jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, herbaty, piwa grzanego, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Do potraw dodawany jest zazwyczaj w końcowej fazie ich przygotowania
Cynamonu często używam do kawy kapuczino,wzbogaca się ona wtedy o dodatkowy przyjemny cynamonowy zapach.
PUSZKI
Bardzo lubię przechowywać herbaty w puszkach. Na stronie Smak-Com możemy spotkać szereg puszek w różne wzorki. Dla moich chłopaków wybrałam słodką
puszkę w "zakochane misie".
O nie standardowych wymiarach wybrałam drugą puszkę, w której przechowuję bakalie. Jest ona również dobrym przechowalnikiem czekoladek.
Dziękuję Panu Markowi za poznanie aromatycznych bakalii, kaw i przypraw. Wszystkie dostarczyły w mojej kuchni wielu pachnących potraw.
keks - mniam! ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi ciastami, choć te wygląda ładnie :)
OdpowiedzUsuńSuper produkty :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie bakalie ;)
OdpowiedzUsuńOch... Jak smacznie się zrobiło :) Mniam ;)
OdpowiedzUsuńSame dobroci, aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pyszności u Ciebie;P
OdpowiedzUsuńAle pyszności, też lubię herbaty chować do puszek :)) Wzór tej ostatniej mi się bardzo podoba ;)
OdpowiedzUsuńcudowności ♥
OdpowiedzUsuńTyle pyszności!
OdpowiedzUsuńPuszki są przeurocze! :)) A kawa cynamonowa musi być przepyszna ;))
OdpowiedzUsuńale smaka mi zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńOoo keks, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń