29 września 2021

POLSKIE SUPER FOODS - AGATA LEWANDOWSKA.WYDAWNICTWO RM

Witam

Czy parę pochwalnych słów o sobie to coś złego? Myślę, że nie:) Zwłaszcza kiedy udało nam się coś uzyskać pozytywnego. Dziś chciałam podarować sobie kilka oklasków za pewne osiągnięcie jakie wydaje mi się nie każdemu jest pisane?...

Od wielu lat i nieustająco staram się prowadzić zdrowy tryb życia, dlatego bacznie zwracam uwagę na spożywane posiłki. Pochwalić się muszę tym, że na dobre pożegnałam jedzenie na mieście i picie gazowanych kolorowych napojów. Jest to temat już dla mnie zamknięty i prawdopodobnie do niego już nie wrócę. Wyjątek stanowią różnego rodzaju uroczystości na jakich bywam i jestem zdana na posiłki jakie są mi podawane. Na szczęście zdarza się to rzadko.

 

Po książki poradnikowe sięgam zawsze ochoczo zwłaszcza te dotyczące zdrowego odżywiania się. Czerpię z nich inspiracje przepisowe jakie czasami częściowo modyfikuję, dodając zwykle dodatkowe przyprawy bez których dania według mnie są atrakcyjnie smakowe.


Polecam Wam dziś książkę Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku p.
AGATY LEWANDOWSKIEJ. Jest mi ona dobrze już znana z innych poradników.

A co wiem o niej? To dietetyk, absolwent WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit).


Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku

Premiera tej pozycji przypadła na 30 czerwca 2021 r, a książkę wydało dobrze mi znane Wydawnictwo RM.

Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni – brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – brzmi wyjątkowo… swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych.

Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.


Co to jest Superfood? – jest to termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.



Książkę nie trzeba od razu czytać całej. Zalecam jednak zaliczyć pierwszą jej część, gdzie autorka omawia łatwo dostępne u nas warzywa, owoce, zboża, zioła, orzechy, nasiona i tłuszcze roślinne. Zwraca uwagę na ich korzyści w posiłkach, wartości odżywcze i właściwości. Pokazuje nam pospolite składniki jakie możemy włączyć do przygotowywanych posiłków nie zdając sobie sprawy z ich "mocy". Często omijamy to co nasze - Polskie, wyprodukowane u nas w kraju. Warto się przyjrzeć bliżej owocom, warzywom itd... i poznać ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

W pierwszych stronach książki dokładnie na 17 stronie znaleźć można stempelki-legenda. Są to ikony jakie pokazują najważniejsze właściwości danego superfood. Wyjaśnione jest znaczenie każdego znaczka co ułatwia w końcowej tabeli na szybkie znalezienie produktów jakie będą sprzyjać pozytywnie na dany organizm.

Druga część książki to przepisy. Zostały one podzielone na pory roku. Stąd możemy w każdej chwili czytanie tej części od wybranie interesującej nas pory. Ja np: wybrałam w pierwszym rzucie jesień bo zagościła się ona już na dobre:).



Przepisy według mnie nie są skomplikowane. Każdy z nas, nawet laik może prawie każdy z tych przepisów przygotować i to bez błędnie. Fajne w tych przepisach jest to, że znajdziemy coś na ząb na danie główne, śniadanie czy nawet deser.

Dobrze dobrane składniki oraz proporcje potrafią nie tylko zaspokoić nasze podniebienia, ale zaspokoić głód na kilka godzin. Takie świadome jedzenie powinno być wpajane od najmłodszych lat - ja takie popieram i czekam na kolejny poradnik p. Agaty na temat zdrowego odżywiania.

WYDAWNICTWO RM

pozdrawiam - Magda

10 komentarzy:

  1. O rany jaka fajna książka, super że z opcją polskich super foods, chętnie ją poznam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym kupiła już ze względu na samą okładkę ;-) bardzo lubię takie przepisy, więc na pewno się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie książki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się głodna zrobiłam :D Książka na pewno jest warta uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się rozejrzeć za tą książką. Staram się coraz większą wagę przywiązywać właśnie do prowadzenia zdrowszego trybu życia, ale czasem zdarzają się jakieś małe grzeszki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie poznam przepisy na potrawy, które zaspokajają głód na kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzieś już ją widzualam... chętnie bym się z nią zapoznała mogłaby mi się spodobać

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam tę nazwę, ale jeszcze nie czytałam nic na ten jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Książka wydaje się ciekawa i myślę, że raz mogłabym ją przejrzeć. Niestety takie publikacje u mnie przeważnie stoją zapomniane, więc ich nie zamawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie nabędę książkę :)

    OdpowiedzUsuń