Witam
Kawa zaraz obok herbaty to jeden z najczęstszych napoi po jaki sięgamy wczesnym porankiem. Większa ilość z nas stawia jednak na małą czarną, bo pozwala nam się dobudzić i rozpocząć dzień.
Zapach świeżo zmielonej kawy w godzinach porannych to coś fenomenalnego. Po zaparzeniu zmysły zaczynają się wyostrzać kiedy na ich drodze pojawi się ten wyjątkowy aromat.
W moim przypadku jest podobnie. Ranek wita mnie filiżanką kawy, chociaż przesypiam z reguły wskazaną ilość godzin.
Kawa w moim codziennym życiu
Kawę pijam co najmniej dwa razy dziennie. Obowiązkowo rano i prawie zawsze popołudniu po obiedzie. Nagminnie jej nie nadużywam, uważam, że szybko bym przestała się smakować w jej aromacie.
Długo kupowałam kawy dostępne w marketach. Jednak te kawy, nie mówię wszystkie, mają wiele do życzenia. Dlatego, od dłuższego czasu smakuję się w kawach pochodzących z palarni.
Dla zainteresowanych podam jakie są warianty ekspresów do zaparzenia kawy:
- ciśnieniowy – jego działanie polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna;
- przelewowy – gorąca woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy, zaparza ją, a gotowy płyn zbiera się w dzbanku.
🍵Warszawski Przelew – Morning Brew
Profil sensoryczny: Herbaty i żółtych owoców.
Swój wyjątkowy profil kawa zawdzięcza mineralnej glebie oraz łagodnemu klimatowi charakterystycznemu dla wysokości, na których jest uprawiana.
🍵Etiopia Sidamo Shantewene
Profil sensoryczny: kwiaty, cytryna, miód, herbata, brzoskwinia
Kawa ta niesie za sobą wyjątkowo intensywny kwiatowy aromat, a w naparze jest pełna słodyczy miodu oraz brzoskwiń.
🍵Poranny Klasyk – Morning Brew
Na sam koniec muszę dodać, że opakowania kaw są niebywałe. Znajdują się na nich elementy ręcznie rysowanych liści kawowca. A same opakowania mają zawory jedno zwrotne dzięki czemu kawa po wypaleniu może oddychać i pozbywać się CO2.
W moim przypadku jest podobnie. Ranek wita mnie filiżanką kawy, chociaż przesypiam z reguły wskazaną ilość godzin.
Kawa w moim codziennym życiu
Kawę pijam co najmniej dwa razy dziennie. Obowiązkowo rano i prawie zawsze popołudniu po obiedzie. Nagminnie jej nie nadużywam, uważam, że szybko bym przestała się smakować w jej aromacie.
Długo kupowałam kawy dostępne w marketach. Jednak te kawy, nie mówię wszystkie, mają wiele do życzenia. Dlatego, od dłuższego czasu smakuję się w kawach pochodzących z palarni.
Kim są?
Ludźmi z pasją, którą chcemy zarażać innych! Każdy jest wyjątkowy. Wyróżniają nas wiedza, doświadczenie i zaangażowanie, ale to, co nas łączy, to poszukiwanie doskonałego smaku!
Naszą misją jest to, aby dążyć do jak najbardziej zrównoważonego rynku kawy, na każdym jego szczeblu. Dlatego tak ważne jest dla nas tracebility gdzie znamy pochodzenie naszej kawy i każdy jej etap. Równie ważne dla nas są relacje z naszymi dostawcami, jak i klientami dlatego kolejnym ważnym punktem dla nas jest direct relationships w niedalekiej przyszłości również direct trade.
W jaki sposób przygotowuję kawę?
Decydując się na kawę rozpuszczalną sprawa jest prosta. Jeżeli jednak mam ochotę na kawę z ekspresu to muszę poczekać kilka minut, aż kawa się odpowiednio zaparzy. Korzystam z ekspresu przelewowego z filtrem. Mam go od dawna, ale nie mam na co narzekać bo ma on za sobą wiele filiżanek kaw i myślę, że jeszcze długo mi posłuży.
Decydując się na kawę rozpuszczalną sprawa jest prosta. Jeżeli jednak mam ochotę na kawę z ekspresu to muszę poczekać kilka minut, aż kawa się odpowiednio zaparzy. Korzystam z ekspresu przelewowego z filtrem. Mam go od dawna, ale nie mam na co narzekać bo ma on za sobą wiele filiżanek kaw i myślę, że jeszcze długo mi posłuży.
Pamiętajcie, że idealny ekspres to taki, który przygotuje kawę, jaką lubicie najbardziej.
Dla zainteresowanych podam jakie są warianty ekspresów do zaparzenia kawy:
- ciśnieniowy – jego działanie polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna;
- przelewowy – gorąca woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy, zaparza ją, a gotowy płyn zbiera się w dzbanku.
Przy urządzeniu przelewowym jakie jest u mnie nie jestem skazana na kupowanie gotowej kawy mielonej. Uwielbiam zapach świeżo zmielonych ziaren dlatego za każdym razem wybieram pełne ziarna jakie sprawnie mielę w młynku i wsypuję do filtra. Do naszego ekspresu - przelewowego najbardziej korzystnymi kawami są jasno palone.
Story Coffee Roasters proponuje mnóstwo różnych kaw. Można je dobrać do metody parzenia itd. Polecam wam tam zajrzeć na pewno dobierzecie do swoich potrzeb te idealne aromaty.
Story Coffee Roasters proponuje mnóstwo różnych kaw. Można je dobrać do metody parzenia itd. Polecam wam tam zajrzeć na pewno dobierzecie do swoich potrzeb te idealne aromaty.
Na jakie kawy ja postawiłam?
🍵Warszawski Przelew – Morning Brew
Profil sensoryczny: Herbaty i żółtych owoców.
Swój wyjątkowy profil kawa zawdzięcza mineralnej glebie oraz łagodnemu klimatowi charakterystycznemu dla wysokości, na których jest uprawiana.
🍵Etiopia Sidamo Shantewene
Profil sensoryczny: kwiaty, cytryna, miód, herbata, brzoskwinia
Kawa ta niesie za sobą wyjątkowo intensywny kwiatowy aromat, a w naparze jest pełna słodyczy miodu oraz brzoskwiń.
🍵Poranny Klasyk – Morning Brew
Profil sensoryczny: Czekolady, orzechów i czerwonych winogron
Ziarna to red bourbon obróbki mytej. Kawy zbierane są w najlepszej możliwej dojrzałości, pozbawiane miąższu, fermentowane do 40 godzin, myte i powolnie suszone przez 14 dni.
🍵Kolumbia finca el Mirador Wild Coffee
Profil sensoryczny: Truskawki, kiwi, czekolada. Kolumbijskie owoce odmiany orange bourbon, naturalnej mutacji klasycznego bourbona to
Pochodzą one z rodzinnej plantacji Elkina Guzmana, zajmującej się kawą od przeszło 70 lat!
Ziarna to red bourbon obróbki mytej. Kawy zbierane są w najlepszej możliwej dojrzałości, pozbawiane miąższu, fermentowane do 40 godzin, myte i powolnie suszone przez 14 dni.
🍵Kolumbia finca el Mirador Wild Coffee
Profil sensoryczny: Truskawki, kiwi, czekolada. Kolumbijskie owoce odmiany orange bourbon, naturalnej mutacji klasycznego bourbona to
Pochodzą one z rodzinnej plantacji Elkina Guzmana, zajmującej się kawą od przeszło 70 lat!
💙💚💛💜
Pochodząca każda kawa z Story Coffee Roasters jaką poznały moje kubki smakowe oraz nozdrza jest niesamowita i ta wyjątkowa. Można w jej "duszy" się rozkochać i poczuć wyjątkowo. Nie warto jej wypijać jednym tchem. Każda filiżanka zasługuje na delektowanie się smakiem najlepiej w dobrym towarzystwie i z talerzykiem ciacha. Odrobina przyjemności należy się każdemu, a dzięki tak znanemu od dawna napojowi jakim jest kawa możemy uczynić dzień lepszym niż jest rzeczywiście.
Delektujecie się kawowym aromatem popołudniu czy też po obiedzie?
Jaki rodzaj kawy pijacie i jak ją parzycie?
pozdrawiam - Magda
Uwielbiam kawę, moja ulubioną jest Lavazza :)
OdpowiedzUsuńJa staram się pić jedną filiżankę kawy po południu, a dzień zaczynać od wody :)
OdpowiedzUsuńPreferuję herbatę :)
OdpowiedzUsuńDobra kawa zawsze się obroni. Będę polecać ją dalej.
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie ograniczyłam się do jednej filiżanki kawy, zazwyczaj po pracy lub przed jeśli idę na drugą zmianę. Chętnie spróbuję opisywane przez Ciebie kawy. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto zwrócić uwagę na te kawy, kupię je jako prezent.
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo w ogóle nie piję kawy :)
OdpowiedzUsuńnie wyobrażam sobie dnia bez kawy, także myślę, że jakby nagle zniknęła to byłaby tragedia ;-)
OdpowiedzUsuńdla smakoszy kawy to świętny post, sama jednka nie należe do tego grona, mój wybór to woda :)
OdpowiedzUsuńkawe pije czasem ale nie smakuje mi :D
Uwielbiam kawę, szczególnie z rana :) Nadaje energii i motywacji do działania :)
OdpowiedzUsuńDawniej wcale nie pijałam kawy, nie lubiłam jej smaku - ale jak pojawił się Bąbel to dawała mi kopa do działania i zastrzyk energii, żeby jakoś sensownie funkcjonować.
OdpowiedzUsuń