Witam
Otrzymany olej mieści się w szklanej ciemno brązowej buteleczce na zakrętkę o pojemności 250 ml. Olej ten to naturalne źródło OMEGA- 3,6,9. Tłoczony na zimno i najważniejsze, jest to PRODUKT POLSKI. Producent na etykiecie informuje, że olej jest pozyskiwany z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Olej ten charakteryzuje bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które sprzyjają obniżeniu cholesterolu. Olej również wykorzystywany jest w kosmetyce. Stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek i utrzymuje nawilżenie skóry. Powinniśmy stosować go na zimno, dodając go do surówek oraz do potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do 100 stopni Celsjusza. Należy go przechowywać od 5-20 stopni C.Ja postanowiłam wykorzystać otrzymany produkt do sałatki, a dokładnie do sosu winegret. Są różne wersje tego sosu. Zainteresowanych zapraszam do mojego przepisu.
"Kolorowo - znaczy zdrowo" tak ją nazwałam. Podam mniej więcej w jakiej proporcji ja używam warzyw.
Potrzebujemy:
Pół kapusty pekińskiej
około pół czerwonej papryki
około pół żółtej papryki
pół cebuli szarotki
pół średniego ogórka (świeżego)
Sałatę kroimy, papryki w słupki i na pół, cebulę drobno oraz ogórka wzdłuż i na połówki.
Dobrze jest przygotować składniki wcześniej, pokroić je i lekko posolić.
A teraz winegret:
Ja robię na dwie porcje winegretu. Mam więc na dwa dni.
Potrzebujemy:
2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
3 szczypty mielonego pieprzu
starty na drobnej tarce 1 ząbek czosnku
i 1 duża stołowa łyżka oleju słonecznikowego
Wszystkie składniki mieszam w blenderze kilka sekund.
Przed podaniem obficie, połową sosu polewam sałatkę oraz ją dobrze mieszam!
Oto winegret
i efekt końcowy
Sałatka bardzo zdrowa z dużą ilością witamin i składników odżywczych. Jem ją często ponieważ dbam o formę. Serdecznie polecam! Smacznego!
pozdrawiam Magda
sałatka bardzo pysznie wygląda:)pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńOj zjadło by się :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;))
OdpowiedzUsuńoj, zjadłoby się ;) pooozdrawiam! =)
OdpowiedzUsuńJa używam oliwę z oliwek najczęściej ;)
OdpowiedzUsuńbardzo kolorowa :)
OdpowiedzUsuńja często do sałatek to sam majonez dodaje
Widziałam widziałam ;)
OdpowiedzUsuńDobre opinie ma ;**
Świetny produkt ;)
Zapraszam ; www.everyday-smart.blogspot.com
W mojej kuchni uwielbiam warzywa naturalne :) pyszności u Ciebie, że hoho... ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie dziś u Ciebie :) Mam ten olej :)
OdpowiedzUsuńTy niedobra kusicielko:D
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz! :D
OdpowiedzUsuńooo jakie pyszności widzę, mmm :D
OdpowiedzUsuń