Witam
Będąc kobietą na kilku etatach mam wpisany również etat menadżera domowego i to ja przygotowuję listę zakupów, tygodniowe menu itd.
Od pewnego czasu w sumie odkąd moja szanowna mama "sprzedała" mi przepis na domowe pieczywo, który sama stworzyła w chlebaku często trzymam domowe pieczywo.
Taki pachnący bochen ma powodzenie oczywiście zaraz po upieczeniu i wystygnięciu, ale na kolejne dni nawet do piątej doby jest miękkie i nie wyschnięte. Sklepowe pieczywo niestety z reguły na drugi dzień jest suche i bez smaku. Z domowym jest inaczej.
Domowe pieczywo wymaga chwili do przygotowania, w sumie większość czasu pochłania samo jego wyrastanie, natomiast odmierzanie proporcji składników to pikuś. Czym nadaje szlachetności domowemu chlebkowi? Ostatnio korzystam z nasion Nasiona Chia - zwane Szałwią Hiszpańską.
Tymi ziarenkami obsypuję pieczywo z wierzchu - dlaczego się zdecydowałam właśnie na nie?
"Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).
Nasiona chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu."
Drugim dodatkiem jaki dodaję do masy chlebowej jest słonecznik łuskany.
Trudno mi go jeść solo, natomiast w chlebie bez przeszkód go pochłaniam.
"Nasiona słonecznika są niezwykle bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witamin: E, z grupy B oraz A i D. Pestki słonecznika to również bogate źródło cynku, żelaza, potasu, wapnia i magnezu."
Oczywiście dodatki do pieczywa domowego można komponować samemu dobrowolnie. Dosypuję jeszcze czarnuszkę, siemię lniane, otręby. Nie muszę chyba dodawać, że pieczywo domowe jest zdrowsze od sklepowego, które często jest jednym słowem oszukane przez dodatki spulchniające czy barwniki.
Czy pachnie u Was domowymi wypiekami?
pozdrawiam - Magda
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie piekłam sama chleba - ale ciągle mam taki zamiar :D
OdpowiedzUsuńmm same zdrowe rzeczy LD
OdpowiedzUsuńChlebki wyglądają apetycznie, dawno nie robiłam żadnego :) mam ochotę coś upiec
OdpowiedzUsuńjak ja lubię domowy chlebek:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZapachniało mi! :) Uwielbiam taki chlebek! :)
OdpowiedzUsuńTaki chleb bym zjadła, choć za nasionami chia nie przepadam w chlebie mogłyby mi posmarkować.
OdpowiedzUsuńDziadek Mysz jest piekarzem... Rozumiesz więc pewnie naszą miłość do chlebka! :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńale wypieki - jak malowane
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wspaniale, kiedyś spróbuję upiec chleb :) uwielbiam taki z dużą ilością ziaren
OdpowiedzUsuńŁadnie ci wyszedł ja zazwyczaj piekę Bułki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. Zawsze przygotowuję z mąk razowych :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam samodzielnie chleba.
OdpowiedzUsuń