1 maja 2019

ZIARNOWA REWOLUCJA W MOIM KULINARNYM ŚWIECIE

Witam

W internecie sklepy oferujące zdrową żywność wyrastają jak grzyby po deszczu. Nie bez powodu tak się dzieje, ponieważ zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej trendy. Jestem za tym, aby spożywać dobre produkty bo niestety statystyki wskazują, że np.: otyłość w Polsce w niedługiej przyszłości stanie się chorobom numer jeden. Dlatego od kilku lat systematycznie do jadłospisu wprowadzam coraz to nowsze dania z dodatkami w postaci przypraw, olei itd.

Spożywane przyprawy w różnych postaciach pomagają mi w przemianie materii, wzmacniają odporność i ogólnie dobrze wpływają na samopoczucie.

Przy okazji poszerzam swoją wiedzę w kwestii przygotowywania potraw bo kusi mnie zawsze dokładka danej przyprawy i od razu w głowie rodzi się pytanie: jak wpłynie ona na smak?

Ostatnio zaopatrzyłam się w kilka stałych i nowych produktów, które co prawda znałam wcześniej, ale nie były wpisywane na stałe na listę zakupową. Są to różne ziarna oraz oleje. W pierwszej części czyli dziś poczytacie o ziarnach.


Dodatki znalazłam w sklepie Naturalny Olej, Mirama. Jest to firma rodzinna, pokoleniowa. Oferowane oleje wykonywane są samodzielnie za pomocą pras ślimakowych.

Cały asortyment nie jest może szczególnie obszerny, ale według mnie lepiej produkować w mniejszych ilościach, ale za to wartościowe produkty.

Dzisiaj przedstawię Wam jakich najczęściej używam przypraw w postaci ziaren. Głównie dodaję je do deserów, dipów, robię z nich różne mieszanki. Wykorzystuję niektóre z nich do sporządzania domowych maseczek na twarz. 




Czarnuszka ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kosmetyce, medycynie oraz piekarnictwie. Można jej użyć na wiele sposobów.

Nasiona czarnuszki są mało znane wśród moich znajomych czy rodziny, a to taka znakomita przyprawa. Próbuję ich do niej przekonać przygotowując różne potrawy z jej dodatkiem. Czy mi się to uda? Pokarze czas.

Czarnuszki można używać w postaci zmielonej lub w całości.

Znakomicie sprawdzi się do posypania sałatki, do różnych past czy dressingu.

Spożywana ułatwia trawienie, uwielbiam ją dodawać do serów i mięs. Niesamowicie potrafi zmienić smak.


Siemię lniane występuje w ziarnach lub jako proszek pod nazwą len mielony.

Siemię lniane można dodawać do koktajli, sałatek, jogurtów, a także zastąpić nim niezbędne jajko podczas przygotowywania wielu dań mięsnych. Aby siemię lniane związało masę mięsną, trzeba użyć lnu mielonego w ilości około 1 łyżki na ½ kg mięsa. Sprawdziłam tą proporcję i mogę za nią ręczyć.

Zdrowotnie siemię sprawdza się przy dolegliwościach układu pokarmowego i trawiennego np. przy wrzodach oraz zaparciach, a także przy przeziębieniu.

Raz na czas przygotowuję sobie z naparu lnu okład na podrażnioną skórę lub maseczkę na włosy. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kąpieli przy wysuszonej skórze. 



Chia, inaczej zwana szałwią hiszpańską, staje się dość znanym dodatkiem kulinarnym. Jej ziarenka charakteryzują się sporymi właściwościami zdrowotnymi. Nasiona chia są skarbnicą witamin, składników mineralnych oraz błonnika. 

Mogą być dodawane jako dodatek do soków, jogurtów, deserów, owsianek czy batoników. Podobnie jak siemię lniane chia mogą występować w postaci sproszkowanej, wtedy dodawane są np.:do naleśników, makaronu, chleba.

Dla osób aktywnych staje się ostatnio dodatkiem przy zbilansowanej diecie połączonej z aktywnością fizyczną. 


Poniżej przedstawiam mój domowy wypiek z dodatkiem różnych ziaren, zwłaszcza tych o których wspominałam powyżej.






Dodatek w postaci przypraw mielonych lub w postaci ziaren stał się dla mnie niedocenianym przez wiele lat wartościowym uzupełnieniem potraw lub domowych kosmetyków. 

Mogę tylko żałować, że tak późno wprowadziłam do potraw ziarna, które mają wartości odżywcze. 

Dlatego jeżeli na co dzień gotujecie, chcecie poznawać nowe smaki dotąd nie znane zacznijcie korzystać z przypraw. One potrafią niesamowicie podbić danie. 

Sama przekonałam się o tym kiedy podczas pieczenia chleba powrzucałam po garści różnych ziaren do wyrabianej masy. Chleb nie tylko zyskał na smaku, ale stał się wartościowy.









pozdrawiam - Magda

25 komentarzy:

  1. Czarnuszki i siemienia używam od paru lat w swojej diecie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny chlebek, mam czarnuszkę ale nie używałam jeszcze len w postaci mielonej i nie mielonej używam do owsianki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy chlebek z dodatkiem czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... pyszności ;) Uwielbiam czarnuszkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sklepu nie miałam okazji jeszcze poznać, lubię chleb z dodatkiem siemienia oraz czarnuszka też u mnie gości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sklepu nie znam, a co do tych przypraw - jeszcze nie korzystaliśmy. Może warto to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  7. O ile te przyprawy znam, ale niestety ich akurat nie używam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Używam i znam wszystkie, najbardziej lubie len bo jest neutralany i świetnie zastępuje mi jajka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie najwkszym hitem jest czarnuszka, stosuje w jedzeniu, kosmetykach i pomogła mi się pozbyć AZS. Polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń
  10. czarnuszka kojarzy mi sie z serami, uwielbiam je z tym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  11. W takim razie muszę poszukać tych produktów

    OdpowiedzUsuń
  12. Siemie lniane i chia - uwielbiam <3 a z czrnuszki robiłam kiedyś krople na katar sienny ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może sama zamówię, lubię siemię i inne dodatki do sałatek, często też kupuję chlebek z czarnuszką, ale może warto samemu spróbować go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham len, siemię lniane i czarnuszkę - a lniany chlebek - to pyszności! :D Za chia nie przepadam, ale na szczęście natura daje nam tak szeroki wachlarz propozycji, że każdy coś dla siebie znajdzie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kilku rodzajów ziaren, bo lubię piec swój chleb. Na razie robiłam taki bez ziaren, ale trzeba to w końcu zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Może sama zamówię, chętnie spróbuje nowych rzeczy;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Słyszałam dużo dobrego o tych produktach, sama jednak rzadko je stosuje w kuchni. Może warto to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Chia od dawna jest w naszej kuchni :) Za to muszę spróbować czarnuszki. Może przygotuję chleb z nią.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czasami piekę chleb i wówczas daję dużo różnych ziaren i to jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie umiem się obejść bez siemienia lnianego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czarnuszka, jeszcze czuję ten smak :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystkie te dodatki są mi dobrze znane i stosuję w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  23. Siemię to coś dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja czarnuszkę dodaję do wszystkiego prawie :) Mięsa, sałatki, warzywa na ciepło - do wszystkiego pasuje mi jej smak :)

    OdpowiedzUsuń