26 grudnia 2019

PASIEKA GŁADYS ZE SZLACHETNYMI MIODAMI NA ZIMOWĄ PORĘ

Witam

Od małego dziecka byłam uczona, że miód jest dobry na wszystko, no prawie:)

Babcia, kiedy byłam podziębiona nie wysyłała mnie do lekarza bo była nim sama. Potrafiła z miodu "wyczarować" mikstury do których mnie przekonała i po dzień dzisiejszy praktykuje jej samo uzdrawiacze podczas przeziębień. 


Miód stosuję także przy domowych miksturach kosmetycznych. Wzmacniam ostatnio nim usta podczas wychodzenia z domu. Łakomczuch ze mnie straszny, bo dość szybko zlizuję ten smakołyk z ust, ale te kilka minut potrafi jednak zrobić swoje...

Miód po dzień dzisiejszy w wielu domach pełni ważne funkcje. Można go dodawać do herbaty z cytryną, zjeść łyżeczkę w chwilach napadu na coś słodkiego, użyć w wielu przepisach kulinarnych, a także stosować go w pielęgnacji skóry czy włosów jako jeden z kilku składników płukanek, mazideł itd.


Ten produkt spożywczy znany jest od starożytności. Tamtejsi lekarze ukręcali z niego różne leki i maści. Wierzono w jego właściwości mocno, a Kleopatra pielęgnowała swoją urodę nakazując przygotowywać sobie kąpiele na bazie koziego mleka i miodu. 





Wychowana na tej "słodkości" nigdy go nie brakuje w przykuchennej spiżarce. Nie dopuszczam nawet latem by mogłoby go zabraknąć.

Chcąc poznać różne jego odmiany nabyłam w sklepie mybee.pl kilka słoiczków. Pochodzą one z rodzinnej pasieki Gładys.

"Nasza pasieka to pasieka wędrowna, co oznacza, że choć leży ona na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich w Brzezinach, to jednak w okresie miodobrania ule zmieniają swoją lokalizację. Dlaczego zdecydowaliśmy się na wożenie pszczół po całej Polsce? Dzięki odwiedzaniu różnych, czystych ekologicznie rejonów, np. bieszczadzkich lasów lub wrzosowisk Przemkowskiego Parku Krajobrazowego, możemy zaproponować Państwu wyśmienite miody gatunkowe. Warto wiedzieć, że miodów gatunkowych, w tym miodów spadziowych, wrzosowych, lipowych czy wielokwiatowych o tak wysokiej jakości nie można uzyskać, gdy pszczoły pracują w jednym miejscu."

Skrzynia skarbów dostępna na stronie sklepu posiada, aż 12 słoiczków z różnymi miodami. Poznajcie je bliżej:)





miód: gryczany, borówkowy, rzepakowy, wrzosowy, spadziowy iglasty, malinowy



Właściwości miodu gryczanego:

  • Stosowany zarówno w leczeniu jak i profilaktyce chorób układu krążenia, szczególnie o podłożu miażdżycowym
  • Bardzo bogaty w witaminę C, żelazo, magnez i białko
  • Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną
  • Działa wspomagająco przy złamaniach kości
  • Ma działanie oczyszczające wątrobę
  • Regularnie stosowany przyczynia się do wzrostu hemoglobiny we krwi
  • Wzmacnia procesy odnowy organizmu
Właściwości miodu borówkowego:
  • Wykazuje działanie poprawiające wzrok i ostrość widzenia, szczególnie w nocy.
Właściwości miodu rzepakowego:
  • Z uwagi na wysoką zawartość glukozy jest pomocny w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego
  • Ma silne właściwości detoksykacyjne i stymulujące metabolizm komórkowy
  • Zalecany we wczesnych stadiach marskości wątroby
  • Stosowany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
  • Rozszerza naczynia wieńcowe serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi





Właściwości miodu wrzosowego:
  • Stosowany w zapaleniu dróg moczowych i zapaleniach jelit
  • Znakomicie sprawdza się w leczeniu prostaty
  • Zalecany w leczeniu kamicy nerkowej
Właściwości miodu spadziowego:
  • Wykazuje najwyraźniejszą aktywność bakteriobójczą, dlatego szczególnie poleca się go w schorzeniach górnych dróg oddechowych
  • Polecany jako naturalne źródło pierwiastków i mikroelementów w stanach obniżonej odporności organizmu, hiperwitaminozie i anemii
  • Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie
  • Podawany jest również w chorobach stawów, skóry oraz układu nerwowego
  • Wspomaga regulację przemiany materii
Właściwości miodu malinowego:
  • Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnych cukrów doskonale wzmacnia, odżywia i regeneruje organizm oraz dodaje sił.
  • Wpływa korzystnie na samopoczucie, gdyż zawarte w nim witaminy i minerały regulują pracę układu nerwowego, poprawiając koncentrację i ułatwiając zdrowy sen;
  • Ma dobry wpływ na układ krwionośny – wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie i reguluje układ krążenia;
  • Jego działanie napotne i rozgrzewające świetnie sprawdzi się podczas przeziębień i grypy.




miód: koniczynowy, lipowy, nawłociowy, akacjowy, fasolowy, wielokwiatowy




Właściwości miodu koniczynowego:

  • Ze względu na działanie uspokajające polecany jest w stanach napięcia nerwowego, pobudzenia, stresu i wyczerpania psychicznego
  • Jego działanie moczopędne doskonale sprawdzi się przy schorzeniach układu moczowego tj. zapalenie pęcherza czy nerek
  • Jako że posiada również właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne polecany jest przy zapaleniu oskrzeli.
Właściwości miodu lipowego:
  • Dzięki bogactwu olejków eterycznych wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne
  • Stosowany w przeziębieniach, anginach, zapaleniach oskrzeli
  • Zaliczany do miodów o wysokiej aktywności bakteriobójczej
  • Obniża ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go w chorobach serca i układu krążenia
  • Stosowany w chorobach dróg moczowych
  • Wykazuje działanie uspokajające dlatego sprawdza się jako środek wspomagający leczenie nerwic, stresów i bezsenności
Właściwości miodu nawłociowego:

  • Dzięki zawartości antocyjanów i flawonoidów miód nawłociowy wykazuje działanie bakteriobójcze. 
  • Działa moczopędnie, wspomaga funkcjonowanie nerek. 
  • Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej. Natomiast obecna w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne. 
  • Miód ten wykazuje też dużą aktywność antybiotyczną i działa napotnie, dlatego też sprawdza się podczas przeziębienia i grypy. 
  • Jego korzystny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu sprawia iż jest on chętnie spożywany zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym.




Właściwości miodu akacjowego:
  • Zwalcza zgagę i nadkwaśność żołądka
  • Przyspiesza regenerację błon śluzowych (wskazane przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy) 
  • Wspomagająco w walce z bezsennością 
  • Regeneruje zmęczenie 
  • Wspomaga trawienie 
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze 
  • Polecany także w stanach zapalnych układu moczowego.
Właściwości miodu fasolowego:
  • wzmacnia układ immunologiczny, poprawiając odporność dlatego jest polecany nie tylko gdy już dopadnie nas infekcja, ale przede wszystkim w profilaktyce;
  • doskonale odżywia i regeneruje nasz organizm;
  • polecany przy schorzeniach z żołądkowo-jelitowych, przyspiesza odnawianie drobnoustrojów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie.
Właściwości miodu wielokwiatowego kremowanego:

  • Wspomagająco w profilaktyce alergii pyłkowych
  • Ze względu na dużą zawartość glukozy działa wzmacniająco na serce i naczynia krwionośne
  • Zawiera mnóstwo witamin i dużo różnego rodzaju mikroelementów, węglowodanów, białko, substancje bakteriobójcze takie jak inhibina, działająca jak naturalny antybiotyk.



Opisane miody mają różne smaki, jedne są mocno słodkie, drugie delikatnie rozpływają się w ustach. Czytając o nich dowiedziałam się, że różnie krystalizują, odróżnić je można po barwie, ale sądzę, że to udaje się jedynie fachowcom. 


Ze względu na ich różne zastosowanie mają wspólny mianownik. 
Są produktami naturalnymi zawierającymi dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. Dzięki temu właściwości miodu mogą zostać wykorzystane w leczeniu cukrzycy. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Są znakomitym produktem dbającym o naszą odporność.

Miody mają preferencje do łatwego przenikania przez skórę dostarczając jej glukozy dlatego warto nimi smarować rany. Przypuszczam, że obecnie rzadko kto to robi, ale warto spróbować. Miód także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.



Ciekawostka: Miód, a kalorie

W 100 gramach miodu znaleźć można około 
324 kalorii, 79,5 gramów węglowodanów i ok. 0,3 grama białka.

Sklep zaprasza do zapisania się do newslettera można zyskać wtedy 10% rabatu.

pozdrawiam - Magda

18 komentarzy:

  1. U mnie w domu też zawsze jest miód i mam swoją ulubioną pasiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że jakoś rzadko sięgam po miód. Już tak w ostateczności jako zamiennik cukru, ale pomimo jego właściwości jednak rzadko wybieram, bo jest dla mnie za słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam miód używać do mięsa :D super sprawdza się jako marynarka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli tylko mogę to sięgam po miód, to jeden z najlepszych produktów, które dała nam natura. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś nie przepadałam za miodem, teraz spokojnie mogłabym pić codziennie rano z wodą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam miód, każdy jaki jadłam mi smakuje :) ale widząc to bogactwo które pokazujesz to widzę, że jest jeszcze kilka, których nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham miód, jem przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam wyraziste miody jak np. gryczany czy wrzosowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładne miodki :) Mój mąż całą zimę pije herbatę z miodem i nie choruje :)
    Ja piję miód tylko jak już jestem przeziębiona, bo jakoś nie przepadam za jego smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam miody, a zwłaszcza dodawać do herbaty :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Miodek uwielbiam i zawsze byłam jego wielką fanką. Niestety ze względu na hipoglikemię nie mogę jeść

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham miodek aż sobie zrobię herbatkę

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś to się jadło kanapki z miodkiem.. :D Ale jestem w szoku, że jest tyle różnych wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Miód borówkowy i wrzosowy brzmią pysznie. Ja też cenie miód za jego zdrowotne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nam bardzo smakował malinowy, dzieciakom zresztą też 😀

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja mam miodu pod dostatkiem przez cały rok. Mój tato ma własną pasiekę, gdzie jest ponad 100 uli z pszczołami. Taki miodek jest najzdrowszy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. moje ostatnie odkrycie miód faceliowy - rozkosz dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń