27 stycznia 2022

DOMOWA BIBLIOTECZKA: WYPIEKI DLA DIABETYKÓW WYDANIE 2 /AGATA LEWANDOWSKA/Wydawnictwo RM

Witam

Diabetyk to osoba, która cierpi na chorobę jaką jest cukrzyca. Jest to chorobą, która nieleczona lub źle leczona prowadzi do poważnych powikłań, a nawet do śmierci. Dlatego nie powinno się jej bagatelizować. Cukrzyca zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i można spotkać się z określeniem, iż jest to niezakaźna pandemia obecnych czasów. Może brzmi to nieciekawie, ale taka jest prawda.

Cukrzyk powinien nie tylko przyjmować leki lub insulinę w odpowiednich dawkach. Ważną rolą w jego funkcjonowaniu odgrywa tu także dieta. Osoba u której zdiagnozowano tą chorobę na początku staje przed dylematem bo nauczona spożywać głównie słodycze i węglowodany musi je mocno ograniczyć i zacząć spożywać produkty nieco inne - zamienniki jakie nie powodują skoków insulinowych.



Agata Lewandowska – dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.

Poznałam jej już kilka poradników żywieniowych, a Wypieki dla diabetyków - wydanie drugie niedawno dołączyło do domowej biblioteczki z tego względu, że tata jest diabetykiem.
Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza… Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.
W książce znajdziesz:
  • 120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,
  • wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
  • praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
  • porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypieków,
  • informacje dotyczące żywienia diabetyków.

Książka podzielona jest standardowo na rozdziały takie jak:

Przepisy: wypieki słodkie, ciastka i batoniki, wypieki wytrawne, pieczywo, ciasta bez pieczenia.

We wstępie możemy zapoznać się z informacjami na temat prawidłowego żywienia w cukrzycy, jak prawidłowo komponować jadłospis, , składniki ich zastosowanie, Znajdziemy tu również porady dotyczące pieczenia.

Większość książki stanowią przepisy, niektóre z nich (nie liczne) posiadają ilustracje danego dania.

Wypieki dla diabetyków Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki - nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.

WYDAWNICTWO RM

pozdrawiam - Magda

7 komentarzy:

  1. Dla mnie każdy wypiek domowy to najlepszy wypiek. Tak dobry że mam na jakiś czas szlaban w pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że mogłabym się skusić na tę lekturę i coś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie książki z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Książki z przepisami zawsze są przydatne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa opcja książkowa dla osób z cukrzycą. Ja wymyślam jak na razie sama posiłki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zajrzę do ksiązki w poszukiwaniu inspiracji na wypieki, przyda się urozmaicenie w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. często korzystam z książek kucharskich, uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń