Witam
Czy zwracacie uwagę podczas zakupów na małe, lokalne firmy? Manufaktury? Ja owszem, coraz częściej wyszukuję takie rodzinne "interesy" bo wiem, że w takim miejscu powstaje oryginalny i dobry produkt w jaki warto zainwestować.
Ostatnio natrafiłam na niedużą firmę jaka w ofercie ma produkt spożywczy jak i beauty. Ciekawi? Już przedstawiam - Octovnia. Powstała ona w 2018 roku więc stosunkowo niedawno. Wytwarza ona żywe octy, wolną, tradycyjną metodą orleańską. Octy jak i mgiełki jakie dostaniecie w ofercie przygotowywane są wyłącznie z lokalnych owoców rosnących w Dolinie Dunajca.
Boxy w jakich umieszczane są octy są przepięknie zapakowane. W szary karton obwiązany sznurkiem z lakiem na środku. Widać, że właściciele ogromną uwagę zwracają na każdy szczegół - nawet formę pakowania, jaką ja jestem oczarowana. Pudełeczko dodatkowo wyścielane jest wysuszoną trawą - siankiem.
Żywy ocet cydrowy - jabłkowy
To mieszanka słodkich, jak i cierpkich jabłek. Ocet cydrowy pochodzi wyłącznie z czystego, świeżego soku jabłkowego z sadów w Dolinie Dunajca. Aby uzyskać prawidłowe stężenie ocet przechodzi złożony dwuetapowy proces naturalnej fermentacji i natleniania się, aż osiągnie idealny stopień kwasowości. Cały proces trwa kilkanaście miesięcy.
To mieszanka słodkich, jak i cierpkich jabłek. Ocet cydrowy pochodzi wyłącznie z czystego, świeżego soku jabłkowego z sadów w Dolinie Dunajca. Aby uzyskać prawidłowe stężenie ocet przechodzi złożony dwuetapowy proces naturalnej fermentacji i natleniania się, aż osiągnie idealny stopień kwasowości. Cały proces trwa kilkanaście miesięcy.
Ocet
cydrowy ma świeży jabłkowy zapach i delikatnie złotą barwę.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki. Ocet zawiera żywe
kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”.
Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce
powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Do
produkcji żywego octu z malin używana jest polska odmiana owoców
„Polana” z dodatkiem wyjątkowo słodkiej odmiany „Polesie”. Ocet z malin
po wielu miesiącach leżakowania uzyskuje klarowny, bogaty, czerwony
kolor i intensywny malinowy zapach. Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Lecznicze zastosowanie malin (Rubus idaeus L.) sięga czasów rzymskich. Czerwone maliny mają unikalny profil flawonoidów, antocyjanów i kwasu elagowego, który może zapobiec progresji chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i otyłości.
Lecznicze zastosowanie malin (Rubus idaeus L.) sięga czasów rzymskich. Czerwone maliny mają unikalny profil flawonoidów, antocyjanów i kwasu elagowego, który może zapobiec progresji chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i otyłości.
Stare
odmiany czarnej porzeczki wciąż obfitują na słonecznych zboczach Doliny
Dunajca. W środku lata są one ręcznie zbierane i tłoczone, po czym
przechodzą długą, dwustopniową fermentację, przy użyciu tradycyjnej
metody orleańskiej. Ocet z czarnej porzeczki potrzebuje co najmniej 2
lata, aby uzyskać klarowny, bogaty, głęboki czerwony kolor i pozwolić na
połączenie złożonego bukietu smaków.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Czarne porzeczki (ribes nigrum L.) zawierają dużą ilość antocyjanów z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi przeciwko starzeniu się, chorobom neurologicznym i stanom zapalnym. Zawierają również duże ilości witaminy C i są bogatym źródłem żelaza.
Octy zaskoczyły nas przede wszystkim dobrym smakiem. Ochoczo po nie sięgamy i wypijamy codziennie po 1 łyżce stołowej w szklance wody.
Pijąc takie mikstury wiemy, że wpływają one korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie.
Czarne porzeczki (ribes nigrum L.) zawierają dużą ilość antocyjanów z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi przeciwko starzeniu się, chorobom neurologicznym i stanom zapalnym. Zawierają również duże ilości witaminy C i są bogatym źródłem żelaza.
Octy zaskoczyły nas przede wszystkim dobrym smakiem. Ochoczo po nie sięgamy i wypijamy codziennie po 1 łyżce stołowej w szklance wody.
Pijąc takie mikstury wiemy, że wpływają one korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie.
Poleca się je również do przygotowania „szotów” zdrowotnych – dodając do danego octu o np. imbir, kurkumę, żeń-szeń, jagody goji, suszoną żurawinę. Z pewnością z tej propozycji również skorzystamy.
Octovnia to nie tylko octy dla zdrowotności. Firma przygotowała również kilka mgiełek do włosów jakie mają głównie przywrócić właściwą równowagę pH skórze głowy i włosom, co jest kluczowe dla utrzymania ich w zdrowiu i witalności. Lekka kwasowość mgiełek pomaga zamknąć łuskę włosów, co ułatwia ich rozczesywanie, czyni je miękkie i gładkie, a także nadaje im piękny połysk.
Używając ich nie zauważyłam, że mgiełki obciążają włosy Mogę ich użyć na wilgotne lub suche włosy.
Mgiełka do włosów przetłuszczających się na bazie żywego octu cydrowego zawiera ekstrakt z lawendy i kwiatu hibiskusa
Mgiełka do włosów normalnych na bazie żywego octu cydrowego octu zawiera maliny i ekstrakt z rozmarynu.
💚💛💜Bardzo się cieszę, że mogłam poznać kilka wybranych produktów octovych. Same octy są niepasteryzowane, naturalnie konserwowane, przez co zachowują smak i aromat i właściwości zdrowotne. Charakteryzują się złożonymi bukietami, ciekawymi barwami. Mają szerokie spektrum zastosowania, zwłaszcza w kuchni. Nadają się do mięs, serów, sałatek, majonezów, lemoniad.
#współpraca barterowa
#wpis sponsorowany
pozdrawiam - Magda
#wpis sponsorowany
pozdrawiam - Magda
Nie nie kupuję w małych lokalnych filmach mam swoje sprawdzone.
OdpowiedzUsuńWSpaniala zawartosc, teraz tylko wyprobowac tego wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńchętnie poznam te produkty :)
OdpowiedzUsuńMam i z czarnej porzeczki i jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńCiekawska Magdalena
O pierwszy raz widze te produkty z chęcią wypróbowałabym .Monika F
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tymi produktami - wow
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie tych octów i boxu.
OdpowiedzUsuń