19 czerwca 2019

PROWADZISZ ZDROWY TRYB ŻYCIA? WPROWADŹ DO NIEGO KONIECZNIE DODATEK W POSTACI OLEI OD EFAVIT

Witam 

Olej sezamowy, migdałowy, arachidowy oraz mieszanka nr 1 to ostatnie oleje jakimi doprawiam potrawy w kuchni i wzmacniam organizm.

Szlachetne, wymienione wyżej oleje pochodzą z Efavit, małej manufaktury rodzinnej powstałej w 1990 roku. Oleje roślinne powstałe w tym miejscu są nierafinowane najwyższej jakości. Nasiona do przyszłych olei są odpowiednio wytłoczone dlatego ich jakość jest znakomita. Zachowane są wszystkie cenne aktywnie działające wartości, kwasy tłuszczowe, witaminy.

Manufaktura tłoczy oleje w Polsce z certyfikowanych surowców bez konserwantów, bez pestycydów, bez GMO,

Tłoczenie odbywa się tradycyjną metodą do 40 stopni Celsjusza.







Olej sezamowy otrzymywany jest z najlepszych odtłuszczonych nasion sezamu białego. Olej ten ma łagodny przyjemny smak i jest bardzo trwały.

100% naturalny, niefiltrowany i nierafinowany

Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ.
Wartości odżywcze w 100 g: białko - 0g, węglowodany 0g, tłuszcze 100g ( w tym NNKT min. 43 g). 25 g ( ok. 1,5 łyżki ) oleju sezamowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT.

Olej sezamowy ma szerokie spektrum zastosowania. Można spożywać go na surowo. Łagodzi w ten sposób objawy menopauzy, wpływa na stan skóry i paznokci oraz na samopoczuce. Poprawia on także stan chrząstek stawowych ponieważ je regeneruje. Ma znaczenie przy problemach układu krążenia, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, chroni przed nowotworami.

W kuchni posłuży przy smażeniu potraw, głównie pochodzących z kuchni wschodniej.




Olej arachidowy nadaje się do spożywania na surowo, lecz szczególnie polecany jest do smażenia.

Jest uważany za najzdrowszy i najbardziej odżywczy z olejów do smażenia.

Wartość energetyczna w 100g produktu : 900 kcal/3700 kj.
Wartości odżywcze w 100g : białko - 0g, węglowodany - 0g, tłuszcze - 100g
( w tym NNKT min 30g )

100% naturalny, zimnotłoczony, niefiltrowany i nierafinowany.

Olej ten wpływa na układ krążenia. Zapobiega chorobom u starszych osób jak demencja czy alzheimer. Ma znaczenie dla kości, wzmacnia odporność. Jak widać mogą go przyjmować ludzie dorośli w różnym wieku.

Znalazł zastosowanie również w kuchni bo nadaje się do smażenia oraz w kosmetyce. Tutaj pomaga skórom problematycznym. Nadaje się do masaży, łagodzi bóle stawów. Włosom pomaga poprawić kondycję oraz zmniejsza ich ubytek. 




Mieszanka olejowa nr 1

Skład : oleje roślinne zimnotłoczone, nierafinowane, niefiltrowane : wiesiołkowy, słonecznikowy, dyniowy

Produkt spożywczy skomponowany przy udziale lekarza internisty i naprotechnologa wspomagający prokreację : )

Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym GLA, fitosterole, cynk i selen oraz naturalną witaminę E

100% naturalny bez dodatków, niefiltrowany i nierafinowany.

Mieszanka ta ma smak do przyjęcia. Pije ją mój mąż po treningach dla regeneracji organizmu. Producent poleca ją głównie kobietom które spodziewają się potomstwa. 





Olej migdałowy dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Olej tłoczony ze słodkich migdałów zawiera koło 70% kwasu olejowego i około 30% kwasu linolowego ( 10% kwasu palitynowego i 5% kwasu stearynowego ), witaminy i minerały. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jako dodatek do ciast, sałatek i do produkcji marcepanów.

100% naturalny, niefiltrowany i nierafinowany.

Olej ten przeznaczyłam głównie jako dodatek do deserów, sałatek. Przeczytałam w internecie, że nadaje się do dań rybnych - podchodzę do tego sceptycznie, ale sądzę, że odważę się go użyć przy daniu w roli głównej z rybą.
W smaku jest dość delikatny dlatego warto nim skropić sałatki z warzyw sezonowych. 








Manufaktura Efavit dostarcza do klientów oleje w szklanych, ciemnych buteleczkach. W ten sposób ochrania je przed działaniem światła, które im nie sprzyja.
Minimalistyczne etykiety w odcieniach zieleni znakomicie komponują się ciemnym szkłem. Znajdziemy na nich podstawowe informacje.
Oleje te to produkty polskie, dlatego warto wspierać takie miejsca jak Efavit.


Czy w waszych kuchniach można znaleźć również oleje? Używacie ich głównie do potraw, a może pijecie zdrowotnie?


pozdrawiam - Magda

21 komentarzy:

  1. fantastyczne oleje , jestem ciekawa tego migdałowego. warto sięgać po te najlepszej jakości

    OdpowiedzUsuń
  2. O! do tej pory objadałam sie tahimą, ale może te oleje to dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, lubię sezamowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej arachidowy mnie szczególnie zaciekawił, nigdy nie używałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sezamowy bardzo lubię, z chęcią poznałabym arachidowy i ten miks :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najczęściej korzystam z naszego klasycznego oleju rzepakowego, ale czasami urozmaicam dietę jakimś innym wariantem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam w domu jakiś olej, stoi i czasem używam do naleśników czy racuchow, gofrów 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubie go ze względu na charakterystyczny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe i przydatne podsumowanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam oleje, zarówno te w pielęgnacji jak i do spożycia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie można dostać takie cuda ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Olej migdałowy i archeidowy... mówię im tak :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Najwięcej używam oleju rzepakowego, ale w mojej kuchni są również inne oleje w tym konopny

    OdpowiedzUsuń
  14. Tych produktów jeszcze nie testowałam, ale kto wie, może by nam ,,podpasowaly"

    OdpowiedzUsuń
  15. Caroline Softfashion21 czerwca, 2019

    Oleje (migdałowy i sezamowy) są mi bardzo dobrze znane, ale o reszcie tylko słyszałam.
    Sądzę, że czas przyjrzeć im się bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Używam w kuchni różne oleje, lubię wypróbowywać coraz to i nowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sezamowy często pojawia się u mnie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. do sałatek lobię smakowe oleje.

    OdpowiedzUsuń