Witam
Olej sezamowy, migdałowy, arachidowy oraz mieszanka nr 1 to ostatnie oleje jakimi doprawiam potrawy w kuchni i wzmacniam organizm.
Szlachetne, wymienione wyżej oleje pochodzą z Efavit, małej manufaktury rodzinnej powstałej w 1990 roku. Oleje roślinne powstałe w tym miejscu są nierafinowane najwyższej jakości. Nasiona do przyszłych olei są odpowiednio wytłoczone dlatego ich jakość jest znakomita. Zachowane są wszystkie cenne aktywnie działające wartości, kwasy tłuszczowe, witaminy.
Manufaktura tłoczy oleje w Polsce z certyfikowanych surowców bez konserwantów, bez pestycydów, bez GMO,
Tłoczenie odbywa się tradycyjną metodą do 40 stopni Celsjusza.
100% naturalny, niefiltrowany i nierafinowany
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ.
Wartości odżywcze w 100 g: białko - 0g, węglowodany 0g, tłuszcze 100g ( w tym NNKT min. 43 g). 25 g ( ok. 1,5 łyżki ) oleju sezamowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT.
Olej sezamowy ma szerokie spektrum zastosowania. Można spożywać go na surowo. Łagodzi w ten sposób objawy menopauzy, wpływa na stan skóry i paznokci oraz na samopoczuce. Poprawia on także stan chrząstek stawowych ponieważ je regeneruje. Ma znaczenie przy problemach układu krążenia, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, chroni przed nowotworami.
W kuchni posłuży przy smażeniu potraw, głównie pochodzących z kuchni wschodniej.
Jest uważany za najzdrowszy i najbardziej odżywczy z olejów do smażenia.
Wartość energetyczna w 100g produktu : 900 kcal/3700 kj.
Wartości odżywcze w 100g : białko - 0g, węglowodany - 0g, tłuszcze - 100g
( w tym NNKT min 30g )
100% naturalny, zimnotłoczony, niefiltrowany i nierafinowany.
Olej ten wpływa na układ krążenia. Zapobiega chorobom u starszych osób jak demencja czy alzheimer. Ma znaczenie dla kości, wzmacnia odporność. Jak widać mogą go przyjmować ludzie dorośli w różnym wieku.
Znalazł zastosowanie również w kuchni bo nadaje się do smażenia oraz w kosmetyce. Tutaj pomaga skórom problematycznym. Nadaje się do masaży, łagodzi bóle stawów. Włosom pomaga poprawić kondycję oraz zmniejsza ich ubytek.
Skład : oleje roślinne zimnotłoczone, nierafinowane, niefiltrowane : wiesiołkowy, słonecznikowy, dyniowy
Produkt spożywczy skomponowany przy udziale lekarza internisty i naprotechnologa wspomagający prokreację : )
Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym GLA, fitosterole, cynk i selen oraz naturalną witaminę E
100% naturalny bez dodatków, niefiltrowany i nierafinowany.
Mieszanka ta ma smak do przyjęcia. Pije ją mój mąż po treningach dla regeneracji organizmu. Producent poleca ją głównie kobietom które spodziewają się potomstwa.
100% naturalny, niefiltrowany i nierafinowany.
Olej ten przeznaczyłam głównie jako dodatek do deserów, sałatek. Przeczytałam w internecie, że nadaje się do dań rybnych - podchodzę do tego sceptycznie, ale sądzę, że odważę się go użyć przy daniu w roli głównej z rybą.
W smaku jest dość delikatny dlatego warto nim skropić sałatki z warzyw sezonowych.
Minimalistyczne etykiety w odcieniach zieleni znakomicie komponują się ciemnym szkłem. Znajdziemy na nich podstawowe informacje.
Oleje te to produkty polskie, dlatego warto wspierać takie miejsca jak Efavit.
Czy w waszych kuchniach można znaleźć również oleje? Używacie ich głównie do potraw, a może pijecie zdrowotnie?
pozdrawiam - Magda
fantastyczne oleje , jestem ciekawa tego migdałowego. warto sięgać po te najlepszej jakości
OdpowiedzUsuńO! do tej pory objadałam sie tahimą, ale może te oleje to dobry pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietne, lubię sezamowy :)
OdpowiedzUsuńOlej arachidowy mnie szczególnie zaciekawił, nigdy nie używałam :)
OdpowiedzUsuńSezamowy bardzo lubię, z chęcią poznałabym arachidowy i ten miks :)
OdpowiedzUsuńSezamowy to jeden z najlepszych 😁
UsuńNajczęściej korzystam z naszego klasycznego oleju rzepakowego, ale czasami urozmaicam dietę jakimś innym wariantem :)
OdpowiedzUsuńCiekawe warianty :)
OdpowiedzUsuńMam w domu jakiś olej, stoi i czasem używam do naleśników czy racuchow, gofrów 😉
OdpowiedzUsuńNie lubie go ze względu na charakterystyczny posmak :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i przydatne podsumowanie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam oleje, zarówno te w pielęgnacji jak i do spożycia :)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać takie cuda ?
OdpowiedzUsuńOlej migdałowy i archeidowy... mówię im tak :D
OdpowiedzUsuńNajwięcej używam oleju rzepakowego, ale w mojej kuchni są również inne oleje w tym konopny
OdpowiedzUsuńTych produktów jeszcze nie testowałam, ale kto wie, może by nam ,,podpasowaly"
OdpowiedzUsuńMieliśmy podobne z innej firmy 😀
OdpowiedzUsuńOleje (migdałowy i sezamowy) są mi bardzo dobrze znane, ale o reszcie tylko słyszałam.
OdpowiedzUsuńSądzę, że czas przyjrzeć im się bliżej :)
Używam w kuchni różne oleje, lubię wypróbowywać coraz to i nowe :-)
OdpowiedzUsuńSezamowy często pojawia się u mnie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńdo sałatek lobię smakowe oleje.
OdpowiedzUsuń