Witam
Dieta wegańska na cztery pory roku autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jendrzejewskiej - Jarzynka
Autorki to to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.
Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna! Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku.
Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości.
Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału. Na dłuższą metę nie mam pojęcia czy wytrzymałabym bez ogólnego nabiału, ale składniki zastępujące go w zupełności mi nie przeszkadzają.
Co w takim razie mogą jeść weganie? Czy tak restrykcyjna dieta jest zdrowa? Odpowiedzi można znaleźć w dzisiejszym poradniku w którym znajdziesz:
– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Na co dzień nie jadam od pewnego czasu czerwonego mięsa. Jedynie białe, chude. Tłuszcze uzupełniam zdrowymi tłuszczami pochodzącymi z roślin strączkowych, korzystam także z oleju kokosowego, oliwy z oliwek i paru innych rzadziej stosowanych przez większość osób. Nie mogę się nazwać wegetarianką, weganką po prostu często jadam własnoręcznie przyrządzone dania na bazie warzyw.
Sięgając po książkę "Dieta wegańska na 4 pory roku" chciałam poznać nowe przepisy i wprowadzić je w swój jadłospis, jaki na co dzień nie jest ubogi w składniki odżywcze.
Jak przy każdym sposobie żywienia i tu w weganizmie można umiejętnie zastąpić mięso innymi produktami bogatymi w białko. Oczywiście nie może zabraknąć tu węglowodanów, cukrów pozyskiwanych z owoców, ale tu nie należy też przesadzać bo nadmiar może szkodzić.
Weganie nie powinni zapominać o produktach zbożowych jak wszelkiego rodzaju kasz: pęczak, kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantusa, kaszy jaglanej oraz ryżu: czerwonego, brązowego. Głównym źródłem białka dla nich są rośliny strączkowe. Tłuszcze pozyskują z orzechów, nasion i pestek.
Najciekawszą częścią tego poradnika są przepisy.
Zawsze zanim przeczytam pierwsze rozdziały w tego typie książce to zerkam na kolorowe zdjęcia i przepisy, aby się zainspirować i czym prędzej coś samej przygotować.
Zawsze zanim przeczytam pierwsze rozdziały w tego typie książce to zerkam na kolorowe zdjęcia i przepisy, aby się zainspirować i czym prędzej coś samej przygotować.
Dieta wegańska została przemyślana pod względem pór roku. Z każdej pory możemy wynieść najświeższe i sezonowe warzywa i owoce pozyskiwane od okolicznych rolników, zdrowe i świeże, a przede wszystkim tanie. Kuchnia wegańska jak wynika jest pełna smaków, aromatów i daje przyjemność z kosztowania różnych połączeń produktów.
Weganizm to odmiana wegetarianizmu i styl życia. Wieki temu to ta ta kuchnia królowała na niejednym stole, a kawałek mięsa był rarytasem, a ludzie żyli i normalnie funkcjonowali. Matka Natura dawała i nadal daje bogactwo pod postacią roślin, a ich umiejętne wykorzystanie pozwala na diet pełnowartościową jaka nie szkodzi zdrowiu, a w niektórych przypadkach nawet działa na korzyść. Np: weganie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 i rzadziej mają problemy z insulinoopornością, są rzadziej otyli i nie miewają problemów z nadwyżką kg.
Bardzo fajna książka. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńPolecę koleżance, wegance :)
OdpowiedzUsuńTez myślę o tej diecie, ale najpierw wiedza, żeby sobie krzywdy nie zrobić. Dziękuję za polecenie książki 👍
OdpowiedzUsuńWeganka pewnie nie zostane, ale chetnie wykorzystalabym kilka przepisow z tej ksiazki:)
OdpowiedzUsuńCiekawa i mądra książka. Dadatkowo ładnie wydana.
OdpowiedzUsuńSuper, że jest podział na każdą porę roku. Bardzo ciekawa książka. :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, sama nie jestem weganką ale wiem komu ja podrzucić
OdpowiedzUsuńMam koleżankę wegankę więc myślę, że taka książka to byłby idealny prezent dla niej. Podeslę jej Twój wpis.
OdpowiedzUsuń