11 grudnia 2020

"Dieta wegańska na cztery pory roku" - Wydawnictwo RM

Witam

Uwielbiam zaglądać na stronę Wydawnictwa RM. Znajduję tu ciekawe pozycje książkowe, a raczej poradniki na temat zdrowego trybu życia, odżywiania się czyli różnych diet. Tym razem pogłębiłam swoją wiedzę na temat diety wegańskiej. 

Dieta wegańska na cztery pory roku autorstwa Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jendrzejewskiej - Jarzynka 



Autorki to to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.




Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna! Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku.

Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości.

Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału. Na dłuższą metę nie mam pojęcia czy wytrzymałabym bez ogólnego nabiału, ale składniki zastępujące go w zupełności mi nie przeszkadzają.

Co w takim razie mogą jeść weganie? Czy tak restrykcyjna dieta jest zdrowa? Odpowiedzi można znaleźć w dzisiejszym poradniku w którym znajdziesz:

– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,

– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,

– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,

– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,

– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.




Na co dzień nie jadam od pewnego czasu czerwonego mięsa. Jedynie białe, chude. Tłuszcze uzupełniam zdrowymi tłuszczami pochodzącymi z roślin strączkowych, korzystam także z oleju kokosowego, oliwy z oliwek i paru innych rzadziej stosowanych przez większość osób. Nie mogę się nazwać wegetarianką, weganką po prostu często jadam własnoręcznie przyrządzone dania na bazie warzyw.

Sięgając po książkę "Dieta wegańska na 4 pory roku" chciałam poznać nowe przepisy i wprowadzić je w swój jadłospis, jaki na co dzień nie jest ubogi w składniki odżywcze.

Jak przy każdym sposobie żywienia i tu w weganizmie można umiejętnie zastąpić mięso innymi produktami bogatymi w białko. Oczywiście nie może zabraknąć tu węglowodanów, cukrów pozyskiwanych z owoców, ale tu nie należy też przesadzać bo nadmiar może szkodzić.

Weganie nie powinni zapominać o produktach zbożowych jak wszelkiego rodzaju kasz: pęczak, kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantusa, kaszy jaglanej oraz ryżu: czerwonego, brązowego. Głównym źródłem białka dla nich są rośliny strączkowe. Tłuszcze pozyskują z orzechów, nasion i pestek. 

Najciekawszą częścią tego poradnika są przepisy.

Zawsze zanim przeczytam pierwsze rozdziały w tego typie książce to zerkam na kolorowe zdjęcia i przepisy, aby się zainspirować i czym prędzej coś samej przygotować. 
Dieta wegańska została przemyślana pod względem pór roku. Z każdej pory możemy wynieść najświeższe i sezonowe warzywa i owoce pozyskiwane od okolicznych rolników, zdrowe i świeże, a przede wszystkim tanie. Kuchnia wegańska jak wynika jest pełna smaków, aromatów i daje przyjemność z kosztowania różnych połączeń produktów. 

Weganizm to odmiana wegetarianizmu i styl życia. Wieki temu to ta ta kuchnia królowała na niejednym stole, a kawałek mięsa był rarytasem, a ludzie żyli i normalnie funkcjonowali. Matka Natura dawała i nadal daje bogactwo pod postacią roślin, a ich umiejętne wykorzystanie pozwala na diet pełnowartościową jaka nie szkodzi zdrowiu, a w niektórych przypadkach nawet działa na korzyść. Np: weganie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 i rzadziej mają problemy z insulinoopornością, są rzadziej otyli i nie miewają problemów z nadwyżką kg.


pozdrawiam - Magda

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajna książka. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecę koleżance, wegance :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez myślę o tej diecie, ale najpierw wiedza, żeby sobie krzywdy nie zrobić. Dziękuję za polecenie książki 👍

    OdpowiedzUsuń
  4. Weganka pewnie nie zostane, ale chetnie wykorzystalabym kilka przepisow z tej ksiazki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa i mądra książka. Dadatkowo ładnie wydana.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że jest podział na każdą porę roku. Bardzo ciekawa książka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna propozycja, sama nie jestem weganką ale wiem komu ja podrzucić

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam koleżankę wegankę więc myślę, że taka książka to byłby idealny prezent dla niej. Podeslę jej Twój wpis.

    OdpowiedzUsuń