Witam
Słowa 'odchudzanie' nie lubię używać, chcąc lepiej wyglądać i czuć się zdrowiej priorytetową sprawą są według mnie dwa zasadnicze fakty: odpowiednia dieta (dobrze dobrana bez efektu: jojo, podjadania, głodowania) oraz aktywność fizyczna.
Stosując się do tych zasad wiem po sobie, że to działa. Modyfikując przygotowywanie posiłków, stabilny i aktywny ruch fizyczny sprawiły, że od dwóch lat utrzymuję stałą wagę, wahania +-2 kg. I co istotne nie przesadzam z piciem wody, gdzie często czytam, że to podstawa. Nadmiar pitej wody wpływa na gospodarkę elektrolitową organizmu i negatywnie wpłynąć może na pracę nerek. Dlatego wodę należy pić z umiarem.
Jako nastolatka zdarzało się, że podjadałam masło orzechowe, takie sklepowe. Smak ...pycha:) Z biegiem lat upodobania się zmieniły, był czas co nie jadłam tej dobroci anielskiej sama nie wiem czemu. Odsunęłam ten smakowity kąsek całkowicie, kiedy zaczęła interesować mnie zdrowa żywność.
Nie dawno wróciłam do masła, ale jak odmienionego. Masła orzechowego, które pozbawione jest zbędnych dodatków – soli, cukru i oleju palmowego. Masło to pochodzi ze sklepu MyVita i jest świetnym uzupełniaczem dla sportowców. Sportowcem nie jestem, ale masło nie może mi zaszkodzić kiedy przyjmuję go w odpowiednich porcjach.
Zalety masła:
- Pomaga zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na energię, białko oraz zdrowe tłuszcze.
- Białko i witamina E pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym powstającym podczas wysiłku, który osłabia odporność i możliwości regeneracyjne organizmu.
- Magnez, żelazo i kwas foliowy chronią przed skurczami i anemią.
- Węglowodany obecne w orzechach charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu podczas dłuższego biegu nie grozi nam gwałtowny spadek glukozy we krwi (uchroni nas to przed spadkiem wydolności).
Masłem arachidowym nagradzam się zwykle po zajęciach aerobowych do tego zjadam banana. Szybko odzyskuję siłę i nie jestem bardzo zmęczona. Z masłem można przygotowywać również inne dania np: dobrze smakuje z naleśnikami z ciemnej mąki razowej lub przygotować proste ciasto na bazie masła, mąki i oleju kokosowym. Można nim posmarować kromkę razowca, smakuje obłędnie. Coraz więcej przepisów ukazuje się na portalach o gotowaniu lub blogach o tematyce gotowania.
Masło pałaszuję ostrożnie i z umiarem jest bardzo kaloryczne. Czuję się jednak rozgrzeszona po ruchu fizycznym i z przyjemnością delektuję się jego smakiem. Masło ma kremową konsystencję, którą łatwo można posmarować kromkę lub wspomnianego naleśnika.
Warto zostać fanem masła orzechowego arachidowego. Ma nie tylko zbawienny wpływ na stosowaną dietę, ale wspomaga układ nerwowy, koi nerwy i ułatwia zasypianie.
Obniża także poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy, chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu. Ma pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację oraz potencję.
Lubicie czyste masła? Czy to z orzechów arachidowych, laskowych lub innych? Czy wolicie je z różnymi domieszkami?
pozdrawiam - Magda
Uwielbiam masła orzechowe, ja przywiozlam ze sobą z USA, I też wcinam z umiarem, zeby na dluzej stsrczyło.
OdpowiedzUsuńJest z dodatkami? Czy w czystej postaci?
UsuńNigdy nie jadłam ....trzeba to zmienić.
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za masłem orzechowym :/
OdpowiedzUsuńNie musisz, jest wiele innych zdrowych dodatków, którymi warto się zainteresować i skosztować.
UsuńUwielbiam masło orzechowe ;D
OdpowiedzUsuńBardziej niż orzechowe, lubię masło z orzechów nerkowca! Genialne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco:)
UsuńUwielbiam masłe orzechowe ♥ mniami
OdpowiedzUsuńMam i uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTo jest Nas dwie:)
Usuńchyba dziś zjem naleśniki z masłem orzechowym i dżemem
OdpowiedzUsuńsuper maselko, bez dodatkowych ulepszaczy, widze ze warto sie zaopatrzyc.../ciekawe czy w sklepach eko, maja takie:)...hmmm
OdpowiedzUsuńPowinno się znaleźć, niekoniecznie tej firmy:)
Usuńmam sporo produktów MyVita. piję dużo wody ale mam taką potrzebę
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego czystego masła, zawsze z jakimś dodatkami kupowałam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKocham masła orzechowe. Obecnie moim ulubionym jest wersja z kokosem, ale takim 100% z orzeszków też nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńJa za takimi masłami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za masłem orzechowym :P w sumie smaki mi się zmieniają ale jakoś nie mam miłych wspomnień z nim związanych :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, ale wystrzegam się kupowaniu go, bo kusi i pochłaniam go za dużo.. smakuje świetnie do musli.
OdpowiedzUsuńLubimy takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńPS Zapraszamy na mysi blog, gdzie ruszył KONKURS, w którym do wygrania są dwa wybrane etui do smartfona (dla zwycięzcy i jego przyjaciela).