Witam
Smak to jeden ze zmysłów jaki posiadamy. Jest on niezbędny i pomaga nam przy analizie chemicznej składu pokarmu delektować się przyjmowanym pożywieniem. Odbierany jest przez tak zwane kubki smakowe, które poza brodawkami spotyka się w błonie śluzowej podniebienia miękkiego, nagłośni i tylnej ścianie gardła. W miarę upływu lat liczba brodawek ulega redukcji aż o 2/3.
Wyróżniamy 4 podstawowe smaki: słodki (dulcis), kwaśny (acidus), słony (salsus) i gorzki (acerbus) oraz piąty smak umami (wyodrębniony ze smaku słonego, odpowiadają za niego receptory kwasu glutaminowego). Smak gorzki (acerbus) przewodzą przeważnie brodawki okolone (tył języka), słodki (dulcis) kubki smakowe końca języka, natomiast receptory odpowiedzialne za rozróżnianie smaku słonego (salsus) i kwaśnego (acidus) znajdują się głównie na brzegach języka.
Jak wynika z badań to smak słodki jest najbardziej popularny na tle innych. Wynika to z faktu, że słodycze są najchętniej spożywaną grupą produktów spożywczych. Zaliczamy do nich głównie: cukierki, czekolady, herbatniki, pieczywo cukiernicze, ciasta, ciasteczka oraz przetwory owocowe o dużej zawartości cukru. Słodycze to również coś miłego co pamiętamy z dzieciństwa, dlatego kojarzą się z czymś miłym i smacznym.
Dlatego tak trudno nam dorosłym jest się od nich opędzić, jednak nie możemy tego faktu lekceważyć ponieważ nadmierne ich spożywanie może doprowadzić u większości z nas do przykrych konsekwencji zdrowotnych.
Detoks cukrowy - jak mądrze unikać cukru to książka jaką nabyłam na stronie Księgarni Internetowej Wydawnictwa RM.
Ma ona na celu odzwyczaić nas od nałogu zjadania cukrów pod różnymi postaciami.
Autorka tej książki to Agata Lewandowska. Miałam okazję poznać już kilka jej pozycji o zdrowym trybie życia. Tą zaliczam to kolejnej bardzo udanej i wartościowej książki z której dowiedziałam się o paru istotnych rzeczach dotyczących spożywania cukru.
Autorka jest dietetykiem, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie.
Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa, Ciasta i desery dla diabetyków, Wypieki dla diabetyków oraz Dieta w chorobie Hashimoto.
Książka skupia się głównie na omówieniu głównego zagadnienia czyli czym są cukry, dlaczego powinniśmy je ograniczać, czy istnieje możliwość uzależnienia się od nich, czy powinniśmy je całkowicie wyeliminować z diety?
Druga część to jadłospis czyli ta forma przekazania nam czytelnikom różnych przepisów.
Cukry są węglowodanami i są ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dzielimy je na proste i złożone oraz na różne frakcje błonnika.
Te błonnikowe mają korzystny wpływ na zdrowie ponieważ:
Dlatego rygorystyczne ich odstawienie nie jest polecane bo jak widać są one potrzebne do funkcjonowania.
Pamiętajmy, że cukry zawarte w słodyczach, napojach słodzonych i innych podobnych produktach nie są wskazane, a najczęściej po nie sięgamy. I można pomyśleć, że stajemy się od nich uzależnieni. Jednak z badań wynika jedno, że ich spożywanie to jednak nawyk.
Kiedy najczęściej sięgamy po przekąski słodzone? I nawet nie zdajemy sobie sprawy, że w krótkim czasie zjadamy niepotrzebnie jego nadmiar?
Te błonnikowe mają korzystny wpływ na zdrowie ponieważ:
- poprawiają perystaltykę jelit,
- wspomagają usuwanie szkodliwych substancji z jelit,
- są pożywką dla pożytecznych bakterii, oraz
- modyfikują wchłanianie cukrów i tłuszczów.
Dlatego rygorystyczne ich odstawienie nie jest polecane bo jak widać są one potrzebne do funkcjonowania.
Pamiętajmy, że cukry zawarte w słodyczach, napojach słodzonych i innych podobnych produktach nie są wskazane, a najczęściej po nie sięgamy. I można pomyśleć, że stajemy się od nich uzależnieni. Jednak z badań wynika jedno, że ich spożywanie to jednak nawyk.
Kiedy najczęściej sięgamy po przekąski słodzone? I nawet nie zdajemy sobie sprawy, że w krótkim czasie zjadamy niepotrzebnie jego nadmiar?
- Przy komputerze podczas pracy podgryzasz ciastka lub ssiesz landrynki,
- zawsze po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego,
- po każdym treningu nagradzasz się czekoladą,
- smutek lub stres zagryzasz słodyczami,
- oglądając film z przyzwyczajenia podjadasz ulubione słodkości,
- w chwilach przemęczenia lub choroby umilasz sobie życie czymś smacznym.
Jadłospis to druga część Detoksu cukrowego. Podzielony został na cztery etapy, a tym samym stał się planem w działaniu:
Etap 1: Detoks. Całkowite wykluczenie cukrów oraz produktów z białej mąki, słodzików, słodkich warzyw czy większości owoców. Zwracam uwagę, że to nie głodówka, a jedynie rezygnacja z części produktów.
Etap 2: Stopniowe rozszerzanie diety. Na tym poziomie nadal rezygnujemy z cukrów, słodzików i produktów z białej mąki, ale powracamy do większości owoców, unikam tych najbardziej słodkich.
Etap 3: Wyjście z “detoksu”. W dalszym ciągu unikamy cukru, ale wprowadzamy owoce i warzywa słodkie.
Etap 4: Stabilizacja. Etap powrotu do normalnego i urozmaiconego jadłospisu. Możemy wykorzystywać jadłospis podany w książce jednak nie ma mowy o podjadaniu między posiłkami. W tym okresie możemy pozwolić sobie na deser.
Agata Lewandowska kładzie nacisk nie tylko na ograniczenie spożywania cukrów pod różnymi postaciami. W podjętym wyzwaniu musimy również zrezygnować ze słonych przekąsek, białego pieczywa, białej mąki i napojów słodzonych.
Wydaje się być to trudne i łatwe. To wszystko zależy głównie od naszej psychiki i jakie podejście mamy do tych zmian.
Autorka podpowiada jak w tym czasie pozbyć się, "apetytu na coś słodkiego" w nagłym kryzysie. Sprawdzoną czynnością jest umycie zębów, dzięki czemu kubki smakowe przestają nas kusić. Na samą myśl, że co dopiero odświeżyliśmy jamę ustną nie chce nam się ponownie ją "zaśmiecić". Innym sposobem jest wypicie szklanki wody lub wyjście z domu by zająć umysł czymś innym. Możemy również zająć się sprzątaniem zadzwonieniem do kogoś. Czynności jak widać banalne, ale i skuteczne.
Przepisy zajmują większą część książki. Przeglądając je pobieżnie od razu wychwyciłam, że są łatwe w przygotowaniu, składają się przeważnie z kilku składników. To co czasami wydaje się trudne w przygotowaniu staje się zdrowe i wartościowe. Przepisy nie zaskoczyły mnie czymś nowym. Sporo z nich od dawna jest w moim jadłospisie. Jednak znalazłam także i nowości w sensie składnikowym dlatego już wdrażam je w życie.
Detoks cukrowy to 8-tygodniowy plan żywieniowy i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy. W tym czasie można zgubić zbędne kg i poczuć się znacznie lepiej.
Jaki jest Wasz stosunek do spożywanych cukrów? Ograniczacie? Czy jest to dla was obojętne?
pozdrawiam - Magda
Jesteśmy tak przyzwyczajeni do cukru, że ciężko go unikać :)
OdpowiedzUsuńLubię takie książki czytać, lubię do nich wracać.
OdpowiedzUsuńSłodkości również lubię, ale wiem, że powinnam ich unikać ;)
Dla prawie każdego z nas smak słodki jest ważny i ciągnie nas do zjadania smakołyków, ale z rozsądkiem:)
UsuńHmm nie zwracam uwagi na te cukry chyba czas najwyższy
OdpowiedzUsuńBardzo dobra książka, warto ograniczać, lub najlepiej zrezygnować z cukru :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie przepadałam za słodkim, nawet nie słodzę herbaty :D
OdpowiedzUsuńJa też od wielu lat nie słodzę herbaty czy kawy:)
UsuńU mnie różnie jest, po książkę chętnie sięgnę i poczytam.
OdpowiedzUsuńOj chyba nie umiałabym go mocno ograniczyć
OdpowiedzUsuńDla mnie ograniczanie czegokolwiek, jeśli nie wymaga tego zdrowie, jest niepotrzebne. W przypadku zwykłego "chcę schudnąć" wystarczy po prostu aktywność fizyczna.. ;)
OdpowiedzUsuńI tu się mylisz, aktywność fizyczna musi iść ze zmianą diety...
UsuńNie powiem - przydałby mi sie taki detoks.
OdpowiedzUsuńTaki detoks cukrowy to coś zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńU mnie to chyba byłoby trochę niemożliwe ale w sumie warto spróbować 😅
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie książki :)
OdpowiedzUsuńOoo to cos co by mi sie bardzo przydalo
OdpowiedzUsuń